Yeni yılda AB'nin gündeminde neler olacak?

Avrupa Birliği'nin 2020 yılı gündeminde İngiltere'nin Birlik'ten ayrılışı (Brexit) ve iklim değişikliğiyle mücadele ilk sıralarda bulunacak. İşte AB'de 2020 yılında öne çıkacak gündem başlıkları...

DÜNYA 03.01.2020, 11:32 03.01.2020, 11:45
Yeni yılda AB'nin gündeminde neler olacak?

Avrupa gündemine 3,5 yıldır damga vuran ve yılan hikayesine dönen Brexit'te sona gelindi.

Aralık ayında yapılan erken seçimlerde, Muhafazakar Boris Johnson'ın yeniden Başbakan seçilmesiyle, İngiltere 31 Ocak'ta Birlik'ten ayrılacak.

İngiltere siyasi arenada bir değişiklik olmaması durumunda AB'den ayrılan ilk üye olacak.

Diğer taraftan, Londra ile Brüksel arasındaki "boşanma" sonrası devam edecek ticaret müzakerelerinin sancılı geçeceği tahmin ediliyor.

Karbon salınımı hedefine "fakir ülkeler" engeli

İklim değişikliği politikalarının ise yeni yılda önem açısında listenin ön sıralarında bulunması bekleniyor.

AB genelinde karbon salınımını 2050'ye kadar sıfıra indirmeyi hedefleyen AB'nin bu amacının önünde şimdilik bazı engeller bulunuyor.

Enerjide kömüre bağımlı Polonya ve Birliğin daha fakir ülkeleri, karbon salınımıyla ilgili planların uygulanması konusunda ek süre talep ediyor.

AB'nin genişlemesi sorunu

Balkanlar'da yükselen Rusya, Çin ve Türkiye etkisinden rahatsız olan AB, bu coğrafyada etkinliğini artırmak istiyor.

AB ile üyelik müzakerelerine başlayan Sırbistan (2011) ve Karadağ (2013) üyelik yolunda ilerliyor, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ise Brüksel'in müzakerelere başlaması gerektiğini söylüyor.

Doğu-Batı ayrışması

"Vişegrad dörtlüsü" olarak bilinen Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya bazı konularda AB politikalarına muhalif bir tavır alıyor.

Vişegrad dörtlüsü ile ilgili görsel sonucu

Özellikle, Polonya ve Macaristan'da yükselen göçmen karşıtlığı, sağcı politikalar ve hukukun üstünlüğü alanından yaşanan tartışmalar, Batı ülkelerinde homurdanmalara neden oluyor.

Türkiye ile ilişkiler

Türkiye'nin iş birliğine açık politikası, 2019 yılında Ankara-Brüksel hattında gerilimi düşüremedi. Türkiye ile ilişkiler bu yıl farklı parametrelere bağlı olacak.

İlişkilerde öne çıkacak başlıklar, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin sondaj faaliyetleri, Suriye politikaları ve Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı" olacak.

Yorumlar (0)