Yasağa rağmen daha da şiddetlendi!

Ekvador'da sokağa çıkma yasağına rağmen protestolar şiddetini artırarak devam ediyor.

DÜNYA 13.10.2019, 07:43
Yasağa rağmen daha da şiddetlendi!

Ekvador'da hükümetin akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırmasının ardından başlayan büyük çaplı protesto ve şiddet olayları, askerin sokağa inmesine rağmen sürüyor.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun sokağa çıkma yasağı ilan ettiği ve askerden kontrolü sağlamasını istediği başkent Quito'da protestolar sürüyor. 

3 Ekim'de başlamıştı

Ekvador hükümetinin akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırması üzerine 3 Ekim'de başlayan ve ülke genelinde hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösteri ve şiddet olayları devam ediyor.

Sokağa çıkma yasağı ile birlikte askerin birçok mahallesinde kontrolü sağladığı başkent Quito'da hâlâ bazı mahallelerde protestocular ve güvenlik güçleri arasında şiddet ve kovalamaca yaşanıyor. Ekvador basını olaylara ilişkin bir bilgi vermezken sosyal medyada yapılan paylaşımlarda halkın Quito kentinin birçok bölgesinde tencere ve tavalara vurarak Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun istifasını istediği görülüyor.

Keskin nişancılar yerleştirildi

Görüntülerde, kamu binaları ve yüksek yapılara keskin nişancılar yerleştirildiği dikkat çekerken, askerî bir aracın protestocuları ezdiği ve bir göstericinin de kafasından vurulduğu anlar görüntülere yansıyor.

Resmi kamu denetçisi bilançoyu açıkladı: Ağır...

Bu arada Ekvador'un resmî kamu denetçi kurumu Defensoria del Pueblo yayımladığı son bültenle Ekvador'da günlerdir süren protestoların ağır bilançosunu açıkladı.

Açıklamaya göre protesto ve şiddet olaylarında Ekvador genelinde 937 kişi yaralandı ve şimdiye kadar en az 6 kişi hayatını kaybetti. Bültende tutuklanan ve gözaltına alınanların sayısının ise bin 121'e ulaştığı bildirildi.

Protestolardaki en ağır gün Cumartesi yaşandı

Ekvador’un kırsal kesimlerinden başkent Quito'ya gelen yerlilerin düzenlediği gösterilerde dün (Cumartesi) büyük olaylar yaşanmıştı.

Cuma günü ülkenin yasama organı Ulusal Meclis'e girme denemesi yapan yerliler, güvenlik güçleri tarafından geri püskürtüldükten sonra Quito kenti merkezindeki birçok caddede taş ve etraftan getirdikleri malzemelerde barikatlar yapmış, dün ise bu bölgelerde büyük çatışmalar cereyan etmişti.

Kamu Denetçiliği binası ve medya kuruluşları başta olmak üzere birçok bina yakılmış ve çevredeki araçlar hasar görmüştü.

Ekvador'da neler yaşanıyor?

Ekvador hükümeti, şubat ayında 4,2 milyar doları IMF'den (Uluslararası Para Fonu) olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve Uluslararası Para Fonu'nun kamu harcamalarının kısılması dâhil birçok şartını kabul etmişti.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, anlaşma çerçevesinde yapılan düzenlemeleri 1 Ekim'de açıklamış ve hükümetin artık ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt desteğini kaldırdığını duyurmuştu.

Ekvador'daki ulaştırma görevlilerinin 3 Ekim'de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikaları ve birçok muhalif organizasyonun da katılmasıyla Ekvador genelinde protestolara dönüşmüş, göstericiler ve polis arasında şiddetli çatışmalar çıkmıştı.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, aynı günün akşamında olağanüstü hâl ilan etmiş, askeri sokaklara çıkarmış ancak bu tedbirler, tüm ülkedeki protesto ve yağma olaylarının önüne geçememişti.

Hükümet merkezini başkentten ülkenin güneybatısındaki liman şehri Guayaquil'e taşıyan Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, yönetimi düzenlemelerden geri adım atmayacaklarını ancak diyaloğa açık olduklarını açıklamıştı.

Yorumlar (0)