Yaptırımlar fayda etmedi: Rusya'dan büyük kar

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Novak, Rusya Federasyonu'nun geçtiğimiz sene petrol üretimini ve ihracatını artırdığını kaydederek, "Doğal gaz ve petrol sektöründen sağlanan bütçe gelirleri de geçtiğimiz sene yüzde 28 oranında artarak 2,5 trilyon rubleye yükseldi." dedi.

DÜNYA 16.01.2023, 19:41
Yaptırımlar fayda etmedi: Rusya'dan büyük kar

Aleksandr Novak, Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da hükümet yetkilileriyle yaptığı toplantıda, Rus enerji sektörünün 2022'ye dair ihracat ve üretim rakamları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Rus petrol sektörünün tüm yaptırımlara karşın geçtiğimiz seneyi verimli tamamladığının altını çizen Novak, "2022'de 535 milyon ton petrol üretimi yapıldı, bu da evvelki seneye nazaran 10 milyon ton yani yüzde 2 oranında artış anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Petrol ihracatının da 2022'de evvelki seneye nazaran yüzde 7 oranında arttığını kaydeden Novak, "Doğal gaz ve petrol sektöründen sağlanan bütçe gelirleri de geçtiğimiz sene yüzde 28 oranında artarak 2,5 trilyon rubleye (yaklaşık olarak 37 milyar dolar) yükseldi." şeklinde konuştu.



"Çin'e doğal gaz sevkiyatı rekor kırdı"

'Sibirya'nın Gücü' adlı doğal gaz boru hattından Çin Halk Cumhuriyeti'ne sevkiyatı da artırdıklarını aktaran Novak, "Sibirya'nın Gücü hattı üzerinden yapılan sevkiyat 15,5 milyar metreküpe çıktı ve yeni bir rekor kırdı." dedi.

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı, Kuzey Akım 2 ve Kuzey Akım 1'de meydana gelen kazalar ve 'dost olmayan' ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar sebebiyle Rusya Federasyonu'nun boru hatlarıyla doğal gaz ihracatının düştüğünün altını çizerek, "LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ihracatımız ise yüzde 8 oranında artarak 46 milyar metreküpe yükseldi." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)