Washington: Protestoların sebebi dış güçler!

Washington, siyahi vatandaş George Floyd'un polis şiddeti sonucu yaşamanın yitirmesinin ardından çıkan protestoların asıl sebebinin "dış güçler" olduğunu ifade etti.

DÜNYA 01.06.2020, 11:55 01.06.2020, 11:58
Washington: Protestoların sebebi dış güçler!

ABD'nin Minneapolis şehrinde siyahi vatandaş George Floyd'un polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından ülke adeta yangın yerine döndü.

Ülkenin birçok noktasına yayılan gösteriler esnasında, protestocular yıkıp yağmalamaya ve her yeri yakmaya başladı. 

Polis kuvvetleri ise olayları yatıştırmakta yetersiz kaldı. Minnesota polis teşkilatı şefinden konuya ilişkin açıklama geldi. Şef, protesto gösterilerine katılan kişilerin birçoğunun şehir dışından getirildiğini ileri sürdü. 

ABD Başkanı Donald Trump taraftarları, protestolara ilişkin birçok teori öne sürdü. Özellikle milyarder yatırımcı ve spekülatör George Soros, bu teorilerin öne çıkan ismi oldu.

Cumhuriyetçi vekiller, 40'ı aşkın ülkede meydana gelen büyük ayaklanmaların finansörü olarak nitelendirilen George Soros'un, bu protestoların da arkasındaki isim olduğunu ifade etti. 

Söz konusu iddialara ilişkin somut kanıtlar ortaya konamasa da George Soros tarafından finanse edildiği ileri sürülen protestocuların, ülkenin farklı yerlerinden araçlarla bölgeye getirildikleri ve kendilerine önemli miktarda para verildiği iddia edildi. 

Öte yandan, protesto gösterilerinin arkasında Rusya olduğu da öne sürüldü. Yapılacak başkanlık seçimlerinin öncesinde Rusya'nın seçimleri gölgelemek amacıyla ABD'de kaosa neden olduğunu düşünenler de bulunuyor. 

Diğer bir komplo teorisine göre, Meksikalı uyuşturucu karteller, protestoları alevlendiriyor. Diğer yandan, aşırı sağcı Neo-Nazilerin, olayları şiddetlendirerek siyahi vatandaşlara saldırıda bulunmak üzere fırsat kolladıkları ileri sürüldü. 

Yorumlar (0)