"Uygun olmayan bir Brexit sonrası anlaşmayı kabul etmeyiz!"

Fransa Avrupa İşleri Bakanı de Montchalin, Birleşik Krallık'la yapılan ve uygun olmayan bir anlaşmayı onaylamayacaklarını açıkladı.

DÜNYA 19.02.2020, 17:44
"Uygun olmayan bir Brexit sonrası anlaşmayı kabul etmeyiz!"

Fransa Avrupa İşleri Bakanı Amelie de Montchalin, 2020 boyunca sürecek Brexit geçiş sürecinde Avrupa Birliği (AB) ile Birleşik Krallık'ın varacağı her anlaşmanın kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Fransa Senatosu'nun oturumu sırasında konuşan de Montchalin, "Zaman çizelgesinin üzerimizde oluşturacağı baskıya yenilmemeliyiz" diyerek iki tarafın varacağı ve uygun olmayan bir anlaşmanın Fransa tarafından reddedileceğini söyledi.

Johnson uzatılmasını istemiyor

31 Ocak'ta AB'den ayrılan Birleşik Krallık, Brexit sonrası Birlik'le ilişkisini yeniden belirlemek için çalışacak. İki tarafın yeni dönemdeki ilişkilerini düzenleyecek anlaşma, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'un sıkça dile getirdiği üzere 31 Aralık 2020'ye kadar hazırlanmak zorunda. Geçiş sürecinin uzatılmayacağını söyleyen Johnson, gerekirse Dünya Ticaret Örgütü'nün gümrük vergili ve kotalı ticaret kurallarına uyulabileceğini söyledi.

2020 sonrası ticaret nasıl olacak?

Hem AB hem de Birleşik Krallık tarafı, geçiş süreci sonrası vergi ve kota olmaksızın serbest ticaret gerçekleştirilmesini istiyor. Ancak AB, serbest pazara erişim için Birleşik Krallık'ın AB standart ve kurallarına uyması gerektiğini söylerken Başbakan Johnson cephesi, bu standart ve kurallara uyulmadan da bir anlaşma yapılabileceği konusunda ısrarcı.

Yorumlar (0)