UNESCO açıkladı: 140 ülkenin temiz suya erişiminin maliyeti 114 milyar dolar 

UNESCO tarafından açıklanan bilgiye göre orta ve alt gelirli olan 140 ülkenin temiz suya erişiminin bir yıllık maliyeti toplam 114 milyar dolar. 

DÜNYA 23.03.2021, 17:01 24.03.2021, 09:38
UNESCO açıkladı: 140 ülkenin temiz suya erişiminin maliyeti 114 milyar dolar 

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), “22 Mart Dünya Su Günü” sebebiyle “BM Su Kalkınma Raporu”nu yayınladı.

Raporda önemli ayrıntılar yer alıyor

Raporun ana konusu “dünyadaki su kaynaklarının iyi yönetilmesinin gereksinimi” iken pek çok ülkeye temiz su konusunda yeterince yatırım yapılmadığı da öne çıkıyor.

Dünyanın pek çok bölgesinde su kaynakları için yeterli yatırım yapılmaması ve siyasilerin bu durumla uzaktan yakından ilgilenmediğine değinen raporda, bunun pek çok soruna özellikle de “suya erişimde eşitsizliğe” sebep olduğu yazıyor.

Suların verimsiz kullanılması, eşit kullanılmaması, sudan tasarruf edilmemesi gibi durumlar “düşük ve orta gelirli” 140 ülkenin temiz suya erişimini azalttığı ve hızlı bir şekilde azaltmaya devam edildiği belirtildi.



Temiz suyun maliyeti 114 milyar dolar

Düşük ve orta gelirli ülkelerin temiz suya erişebilmesi için yıllık maliyetin 114 milyar dolar olduğu belirtilen raporda bu paranın 2016-2030 seneleri arasında her yıl harcanması gerektiği de vurgulandı.

Covid-19 salgınında temizliğin önemine de dikkat çekiliyor

Covid-19 salgın döneminde uzmanların özellikle dikkat çektiği “el hijyeni” ve “temizlik” gibi konular neticesinde herkesin su ile temizliğe daha çok dikkat etmesi gereken dönemdeyiz. Fakat yayınlanan raporda şu an dünyadaki 3 milyar insanın elini yıkamak için bile temiz suyu olmadığı yer alıyor. Özellikle Arap ve Afrika bölgesinde su kıtlığı yaşanıyor. 

Yorumlar (0)