Ukrayna'nın kaderini belirleyecek zirve kimseye umut vermiyor!

Ukrayna ve Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmayı görüşmek için önümüzdeki hafta Paris'te buluşacak.

DÜNYA 05.12.2019, 17:09
Ukrayna'nın kaderini belirleyecek zirve kimseye umut vermiyor!

Ukrayna ve Rusya, 2014'ten beri Donbass bölgesinde devam eden çatışmaları durdurmak ve mahkum takasını görüşmek için Fransa'nın başkenti Paris'te Almanya ve Fransa'nın da katıldığı bir toplantıda bir araya gelecek. Toplantı öncesi her iki taraf da çeşitli kısıtlamalar ve katı duruşlarıyla bir diğer tarafa sinyal vermeye çalışıyor.

3 yıl sonra bir ilk!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 9 Aralık'ta bir araya getirecek görüşme, iki ülkenin en üst düzeyde son görüşmesinden 3 yıl sonra gerçekleşecek. Görüşmeler, iki ülke arasındaki gerginlikte çok güçük bir yumuşama gerçekleşmesi üzerine düzenlenecek.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna hükümeti arasında 2014'ten beri süren savaşta 13 binden fazla insan hayatını kaybetti. Çatışmalar, Şubat 2015'te Belarus'un başkenti Minsk'te imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen devam etti; 2015'ten beri ufukta barış için herhangi bir sinyal yok.

Zelensky, Rusya'yla barış vaat etmişti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, Nisan ayında rakibi eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'ya karşı farklı bir galibiyet elde etmişti. Zelensky'nin bu başarısında en büyük rolü, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla savaşı sonlandırma vaadi oynamıştı. Ukrayna muhalefeti, Cumhurbaşkanı Zelensky'e Rusya'ya boyun eğmemesi yönünde büyük bir baskı uyguluyor.

"İki tarafın da hareket alanı yok"

Reuters'e konuşan ve kimliğinin gizli kalmasını isteyen Fransız bir diplomat, Paris'te gerçekleşecek görüşmelerden çok umutlu olmadığını açıkladı. Tartışmaların siyasi, askeri ve güvenlik konularına evrilmesi durumunda her iki tarafın da fazla hareket alanına sahip olmadığını düşündüğünü belirten diplomat, sonucun ne olacağını bilemediğini söyledi. Ukrayna ve Rusya arasındaki en büyük sorunlardan biri, Rusya'nın Ukrayna'ya ait Kırım yarımadasını 2014 yılında topraklarına katması olarak öne çıkıyor.

Ukrayna duvar örebilir!

Görüşmelerden sonuç çıkmaması durumunda ülkeyle çatışmalı bölge arasında "duvar örüleceğini" açıklayan Cumhurbaşkanı Zelensky'nin yardımcılarından Andriy Yermak, bu çıkışıyla büyük dikkat çekti. Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bir toplantıya katılan Yermak, Paris'teki görüşmeler sonucunda bir şey çıkmazsa "Bir duvar öreceğiz ve hayat devam edecek, maalesef donmuş bir çatışma durumunda yaşıyoruz" diye konuştu.

Anlaşmazlık yaşanan birçok konu var

Ukrayna ve Rusya arasındaki bir diğer anlaşmazlık ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky'nin çatışma yaşanan bölgede seçim yapılması vaadi üzerinde gerçekleşiyor. Anlaşmaya göre Ukrayna, bölgenin kaderini tayin edebilecek bir seçim düzenleyecek ancak bunun karşılığında Rusya sınırının kontrolünü tamamen elde edecek ve Rusya'nın bölgedeki ağır silahları geri çekmesini bekleyecek.

İki cepheden de kritik açıklamalar


Ukrayna Dışişleri Bakanı Prystaiko

Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadim Prystaiko, Perşembe günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada en büyük beklentilerinin Rusya'nın Ukrayna'dan çıkması olduğunu açıkladı. Vladimir Frolov isimli eski bir Rus diplomat ise Paris'te büyük bir adımın atılamayacağını çünkü iki tarafın da çeşitli konularda geri adım atmayı istemediklerini belirtti. Frolov, Ukraynalı liderin önce Paris'te sonrasında da kendi ülkesinde birer duvara çarpacağını, bunların Rus uyuşmazlığı ve Ukraynalıların Ruslara utanç verici tavizlerde bulunmama isteği olduğunu söyledi.

Rusya'nın kendisine uygulanan yaptırımları umursamadığını açıklayan Frolov, Rusya'nın asıl amacının Kiev'de bulunan Ukrayna hükümetinin kontrolü dışında bir konfederatif Ukrayna devleti kurulması olduğunu iddia etti. Başka bir Fransız diplomat ise ateşkes ve mahkum takasının "suları test etmek için" önemli olduğunu ve bunların üzerine bir şeyler inşa edileceğini söyledi.

Ukrayna, AB'yi de yakından ilgilendiriyor

İki liderin bir araya ilk kez geleceği zirve, Rusya-Avrupa ilişkileri için de büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Rusya'yla ilişkileri "yeniden başlatmak isteyen" Fransız lider Emmanuel Macron, bu tutumuyla bazı müttefiklerini ve doğuda bulunan Avrupa Birliği üyelerini endişelendirmişti. Yine Reuters'a konuşan eski bir ABD diplomatı görüşmelerin sadece Ukrayna hakkında olmadığını, Rusya-Batı-ABD çatışmasının da bu görüşmeyi yakından ilgilendirdiğini çünkü Ukrayna'nın Rusya için çok önemli bir koza dönüştüğünü söyledi.

Yorumlar (0)