"Türkiye'ye bunu yapmak zorundayız"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD kanunlarının S-400 alımı nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını zorunlu kıldığını ve Başkan Donald Trump'ın da bu kanunlara uyacağını açıkladı.

DÜNYA 15.07.2019, 11:36 15.07.2019, 11:42
"Türkiye'ye bunu yapmak zorundayız"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ankara-Washington arasında yaşanan S-400 gerilimine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Pompeo, ABD kanunlarının Türkiye'ye yaptırım öngördüğüne dikkat çekerek, Başkan Donald Trump'ın bu kanunlara uyacağını bildirdi.

Pompeo, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ne ilişkin Washington Post'a mülâkat verdi.  

CAATSA'ya (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Etme Yasası) atıfta bulunan Pompeo, ABD kanunlarının, Ruslarla önemli silah anlaşmaları imzalayan ülkelere yaptırım uygulanmasını zorunlu kıldığını anımsattı.

"Başkan Trump bu kanunlara uyacak"

Pompeo, "Kanunlar yaptırım uygulamayı gerektiriyor ve eminim ki kanunlara uyacağız. Başkan Trump da bu kanunlara uyacak." diye konuştu.

Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, ikili bir görüşme gerçekleştirmişti. Trump, iki ülke arasında yaşanan S-400 geriliminden, kendinden önceki Başkan Barack Obama yönetimini sorumlu tutmuştu. 

İkili görüşme sonrası basın açıklamasında bulunan Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Bu kez Rusya ile S-400 almak için anlaşma yaptı ve para ödedi. Obama döneminde Türkiye'ye adil davranılmadı." değerlendirmesini yapmıştı. 

Yorumlar (0)