"Türkiye'nin çıkarlarını kabul ediyoruz"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye'nin Suriye'de ABD ile güvenli bölge kurma çalışmalarına ilişkin, "Türkiye'nin, sınırlarında güvenliğinin sağlanması konusundaki meşru çıkarlarını kabul ediyoruz." ifadesini kullandı.

DÜNYA 02.09.2019, 18:39
"Türkiye'nin çıkarlarını kabul ediyoruz"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, başkent Moskova'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

İran Nükleer Anlaşması'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lavrov, ABD'nin anlaşmadan çıktıktan sonra İran'dan anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesini istediğini anımsattı.

ABD'nin bölgedeki ortaklarıyla İran'ı kışkırtmaya çalıştığını belirten Lavrov, İran'ın anlaşmadan doğan yükümlülüklerinin bazılarını askıya almak için attığı adımları çok iyi anladıklarını söyledi.

"ABD'İN ADIMLARI KABUL EDİLEMEZ"

Lavrov, "Bütün bu adımlar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından onaylanan bu anlaşmaya yönelik ABD'nin kabul edilemez adımlarının doğrudan sonucudur." dedi.

Türkiye'nin ABD ile güvenli bölge kurma yönündeki çalışmalarını takip ettiklerini söyleyen Lavrov, "Türkiye'nin, sınırlarında güvenliğinin sağlanması konusundaki meşru çıkarlarını kabul ediyoruz. Kürt meselesini ciddi bölgesel soruna dönüştürmeyecek kararlara ihtiyaç var. ABD ile Türkiye arasında alınan kararlar bağlamında Fırat'ın doğusunda yaşayan Arapların çıkarlarına saygı duyulmasından yanayız. Suriye'nin egemenliğine ve bütünlüğüne saygı duyulmasını gerektiren kararları destekleyeceğiz." şeklinde konuştu.

ZARİF: "TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ"

Türkiye'nin güvenli bölge yönündeki girişimleriyle ilgili Zarif, "Türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki endişelerini anlıyoruz ancak Suriye yönetimiyle iş birliği geliştirmek ve uluslararası hukuka saygı çerçevesinde hareket etmek, bu kaygının giderilmesinin en iyi yoludur." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)