Trump ve Sisi, Libya'yı görüştü!

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Trump ve Sisi, Libya'da dış ülkelerin istismarını reddetti. Ayrıca iki lider, Libyalıların kontrolü yabancı aktörlere kaptırmadan önce tüm tarafların çatışmayı çözmek için acil adım atması gerektiği konusunda mutabık kaldı" denildi.

DÜNYA 27.12.2019, 07:09
Trump ve Sisi, Libya'yı görüştü!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve  Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es- Sisi, yaptıkları telefon görüşmesinde Libya konusunu ele aldılar. Libya'nın meşru hükümeti UMH'ye karşı, kendisi gibi darbeci olan general Halife Hafter'i destekleyen Abdülfettah Sisi ile ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesinde "Libya'da dış ülkelerin istismarı" reddedildi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır'ın darbe ile gelen cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin bugün bir telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada; ABD Başkanı Donald Trump ile Mısır'ın cuntacı cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin önemli bölgesel ve ikili konuları ele aldığı belirtildi.

Açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Libya'da dış ülkelerin istismarını reddetti. Ayrıca iki lider, Libyalıların kontrolü yabancı aktörlere kaptırmadan önce tüm tarafların çatışmayı çözmek için acil adım atması gerektiği konusunda mutabık kaldı." denildi.

Baş istismarcılar kendileri!

Darbe ile Mısır yönetimini ele geçiren Abdülfettah Sisi, Türkiye'nin, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile yaptığı "Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakatı"nı tanımadıklarını, kendisi gibi darbeci olan Halife Hafter'i desteklemekten vazgeçmeyeceklerini açıklamıştı.

.Kendisini göreve getiren Mısır'ın ilk ve tek seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbe ile devirerek yönetimi ele geçiren Abdülfettah Sisi, kendisi gibi darbeci olan General Halife Hafter'i desteklemeye devam edeceklerini açıklamıştı.

Sisi, Libya'nın uluslararası tanınırlığa sahip tek yönetimi olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) de ateş püskürmüştü. Cuntacı Sisi, Türkiye'nin UMH ile yaptığı "Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakatı" ile "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nı tanımadıklarını açıkladı.

Sisi: Bu, Mısır için ulusal güvenlik konusu

Libya'nın yönetimini kendisi gibi darbeci olan Halife Hafter'e vererek Libya'nın yönetiminde söz sahibi olmak isteyen Mısır'ın cuntacı yöneticisi Abdülfettah Sisi, Kahire'de yaptığı açıklamada, "Libya'yı kimsenin kontrol etmesine izin vermeyeceğiz. Bu, Mısır için bir ulusal güvenlik meselesidir." iddiasında bulunmuştu.

UMH, Mısır'a tepki göstermişti

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), dün Mısır’dan Halefi Hafter’e desteğini kesmesini ve “Libya’daki krize yönelik tutumunu gözden geçirerek olumlu rol oynamasını” istemişti.

Sisi yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Dönem Başkanı Kelly Craft'a birer mektup göndererek "Ankara ile Trablus arasındaki anlaşmaları reddettiklerini" ilan etmişti.

Yunanistan merkezli Atina Makedonya Haber Ajansının haberine göre Sisi mektubunda, söz konusu anlaşmaları 'geçersiz' ve 'yok hükmünde' olarak tanımladı.

Libya'nın meşru hükümeti UMH

Fayiz es-Sarac'ın başbakanlığındaki Trablus hükümeti, 17 Aralık 2015 tarihinde Fas'ın Suheyrat şehrinde yapılan "Libya Siyasi Anlaşması"na bağlı olarak kurulmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de, 2259 sayılı kararla UMH'yi (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Libya'nın tek meşru temsilcisi kabul etmişti.

Meşru olmayan Halife Hafter

Muammer Kaddafi döneminde ordu içindeki önemli komutanlardan biri olan Darbeci General Halife Hafter,  Libya-Çad savaşının da cephe komutanıydı ancak esir düşmüştü ve Amerikan ordusunun yardımıyla kurtarılmıştı.

Sığınma hakkı tanınmasıyla ABD'ye yerleşen Halife Hafter, CIA'in merkezinin bulunduğu Virginia bölgesinde ikamet etti. O günden sonra Libya dışında Muammer Kaddafi karşıtı faaliyetler yürüttü.

1993 senesinde CIA'in desteklediği başarısız darbe girişimini yönettiği gerekçesiyle Libya'da idam cezasına çarptırılmıştı.

Kaddafi'den sonra yine ortaya çıktı

Halife Hafter, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından bir kez daha ortaya çıktı.

2014 senesinde Milli Kongre'ye yönelik başarısız bir darbe girişiminde daha bulunan Halife Hafter, geçtiğimiz nisan ayında birliklerine başkent Trablus'u ele geçirme emrini verdiğini duyurdu ancak sonuç hüsran oldu.

Halife Hafter'in saldırı emrine karşı Libya'da uluslararası anlamda meşruiyete tek sahip olan UMH, Burkan el-Gadab Operasyonu'nu başlatmıştı.

UMH'nin Trablus savunmasına 7 şehir yönetimi destek verdi. İlk olarak Halife Hafter'e karşı seferberlik ilan eden Misrata kentinin ardından ertesi gün Kabav, Zliten, Hums, Msallata, Zaviye ve Zintan kent yönetimleri seferberlik ilan etmişti.

Halife Hafter'i destekleyen ülkeler

Trablus ve çevresini savunmaya çalışan UMH'nin elinde sınırlı sayıda silahlı güç bulunuyor. Halife Hafter ise Libya’da düzenli orduya sahip tek güç. Birleşmiş Milletler tarafından tanınmasına rağmen UMH söz ile destek görürken, darbeci Halife Hafter bazı ülkeler (Mısır, BAE, Sudan ve Suudi Arabistan) tarafından aktif olarak destek görüyor.

Mısır, BAE, Sudan ve Suudi Arabistan, Halife Hafter'e olan desteğini gizlemiyor. Öyle ki BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Halife Hafter'e karşı seferberlik ilan eden Misrata kentini aynı saat içinde SİHA'larla (silahlı insansız hava aracı) vurmuştu.

İddialara göre Halife Hafter'e destek veren ülkeler arasında Batı'dan Fransa da bulunuyor. Fransa'nın gizli destek sağladığı ileri sürülüyor. Sebebi ise, Halife Hafter'i desteklemenin BM kararlarını hiçe saymak anlamına gelmesi.

Halife Hafter'i manevi olarak destekleyen ülkelerin arasına ise Yunanistan da katılmış durumda. Türkiye ile Libya arasında varılan Doğu Akdeniz mutabakatından rahatsız olan başta Yunanistan olmak üzere bazı Batılı ülkeler, darbeci general Halife Hafter'e sıcak mesajlar gönderiyor.

L

Yorumlar (0)