"Trump! Suudiler bir gazeteci öldürdü!"

Amerikan Washington Post Gazetesi Yayın Kurulu, Trump'ın Suudi Arabistan ile ilişkilerini eleştirdi: "Suudi Arabistan bir gazeteci öldürdü ve Trump bunu önemsemiş gözükmüyor"

DÜNYA 25.06.2019, 09:27
"Trump! Suudiler bir gazeteci öldürdü!"

Amerikan Washington Post Gazetesi Yayın Kurulu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden hiç rahatsız olmadığını ve bu ülkeyle ilişkilerini eskisinden çok dahpa iyi bir şekilde sürdürdüğünü yazdı.

Amerikan Washington Post Gazetesi Yayın Kurulu, "Suudi Arabistan bir gazeteci öldürdü ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump bunu hiç önemsemiş gözükmüyor" başlıklı makalesinde, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasındaki tutumu dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ı eleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın cinayetten kısa süre sonra yaptığı açıklamada sarf ettiği, "Cinayetin ağır sonuçları olacak." şeklindeki sözleri hatırlatılan makalede, "Şimdi aradan geçen 8 aylık sürenin sonunda bu yorum Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Donald Trump tarafından bir kenara itildi. Bilakis Bay Trump, Cemal Kaşıkçı'yı öldürmesi için ekip yollayan kraliyet sarayının vazgeçilmez destekçisi oldu." denildi.

Makalede, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun dün Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyarete atıf yapılarak, buradaki görüşmelerde Cemal Kaşıkçı konusunun gündeme dahi gelmediğinin altı çizildi ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetiminin Cemal Kaşıkçı cinayetini artık unuttuğu ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlallerini Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in gündemine getirmemesinin "şaşılacak bir durum olmadığı"nın kaydedildiği makalede şunlar söylendi:

"Eklemlerini ayıracağız, parçalara bölersek bu iş biter!"

"Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Agnes Callamard'ın raporundan hareketle artık biliyoruz ki 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi önceden planlanmış bir şeydi. Cemal Kaşıkçı, binaya girmeden birkaç dakika önce iki Suudi yetkili kendi arasında konuşuyordu. Biri, 'Eklemlerini ayıracağız, sorun değil, bedeni ağır, eğer plastik torbalar alırsak ve parçalara bölersek bu iş biter.' dedi.

Bayan Callamard'ın da dediği gibi Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi, Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu bir yargısız infazdır."

Makalede ayrıca, birkaç gün önce Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüşen Amerika Başkanı Donald Trump'ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunu hiç gündeme getirmediği anımsatılarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Cemal Kaşıkçı cinayetinin yeterince soruşturulduğuna inandığı" ifade edildi.

Makale şu şekilde sonlandırıldı:

"Bay Trump'ın ağır sonuçlar dediği şeyler bunlar mı? Demokrasiye inanan bir gazetecinin önceden planlanmış şekilde öldürülmesi, ABD Başkanı Donald Trump'ı ilgilendirmiyor fakat (Cemal Kaşıkçı için) katilleri gönderen diktatoryal krallığın beslenmesi, onun hemen ilgisine ve özverisine mazhar oluyor. Peki Amerika Birleşik Devletleri, karşılığında ne alıyor? Yemen'deki hukuksuz savaşta suç ortaklığı ve ahlaki seviyede temizlenemez bir leke."

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüş, cinayetin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın cinayetle ilgisinin olmadığını savunmuştu.

Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik aylardır uluslararası soruşturma yürüten Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, elde ettiği bulguları ve tavsiyeleri içeren raporunu geçen hafta uluslararası kamuoyuna açıklamıştı.

Raporla ilgili Anadolu Ajansı'na konuşan irleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, "Öncelikle (Cemal Kaşıkçı'nın) öldürülmesi uluslararası bir cinayetten daha fazlasıdır. Cinayette bir dizi uluslararası hukuk ihlal edildi. Cinayet, uluslararası ilişkilere çok büyük zarar verdi. Bundan dolayı BMGK'nin (Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu) bu cinayeti ciddiye alması önemlidir." yorumunu yapmıştı.

Yorumlar (0)