Trump'ın duvarına 1,3 milyar dolarlık bütçe

ABD Kongresi, Başkan Donald Trump'ın inşaa etmek istediği "Meksika sınır duvarı" için 1,3 milyar dolarlık bütçe belirledi. 1,3 milyar dolarlık bütçe, Amerikan federal hükümetinin 2020 mali yılı bütçe tasarısına eklendi.

DÜNYA 17.12.2019, 08:37
Trump'ın duvarına 1,3 milyar dolarlık bütçe

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi, ABD Başkanı Donald Trump'ın güvenlik gerekçesiyle Meksika sınırına örmeyi planladığı duvarın inşası için 1,37 milyar dolarlık bir ödenek paketini onayladı.

Demokratlar ile Cumhuriyetçiler anlaştı

ABD'de yayın yapan The Hill gazetesinin haberine göre, Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi ile Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Senato arasında sınır güvenliği paketi konusunda anlaşma sağlandı.

The Hill gazetesinin haberinde, sınır güvenliğine ilişkin söz konusu rakamın Amerikan federal hükümetinin 2020 mali yılı bütçe tasarısına eklendiği belirtildi.

ABD Senatosunun ABD Başkanı Donald Trump tarafından duvar için istenen 5 milyar dolarlık bir bütçe paketini onaylamasına rağmen Temsilciler Meclisinin bu rakamı kabul etmediği fakat "ABD hükümetinin tekrar kapanmaması için" 1,37 milyar dolarlık rakamda anlaşma sağladıkları belirtildi.

İzin çıkmayınca ABD Hükümeti kapanmıştı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Cumhuriyetçi Başkanı Donald Trump'ın, Amerika-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren bir duvar örülmesini istemesi ve Kongredeki Demokratların da buna izin vermemesi sebebiyle ABD federal hükümeti 22 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihlerinde kapanmıştı.

Daha sonra Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi ile Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Senato'dan geçen 3 haftalık harcamalar yasası ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiş ve Amerikan federal hükümetinin tarihinde gördüğü en uzun süreli kapanma dönemi sona ermişti.

Trump'ın "ulusal acil durum" planı

Demokratların duvarın finanse edilmesi için gerekli bütçeyi çıkartmayacağını açıklamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, "ulusal acil durum" ilan ederek Başkanlık kararıyla duvarı inşa ettireceğini duyurmuştu.

Meksika sınırındaki göçmen krizi

2018 yılında, Orta Amerika'dan yola çıkan 7 binden fazla kişi Meksika toprakları üzerinden ABD (Amerika Birleşik Devletleri) sınırına ulaşmış ancak ABD sınır güvenlik güçleri tarafından gözaltı uygulanmıştı.

Gözaltına alınanlar arasında binlerce çocuğun da olduğu, birçoğunun geri gönderilmek için kötü koşullar altında bekletildiği basına yansımıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ise göçmen konvoyundan hiç kimsenin mahkeme emri olmadan ülkeye alınmayacağını ifade etmiş, bu süreçte ortaya çıkan insani kriz Demokrat siyasetçiler arasında tepkiye neden olmuştu.

Yorumlar (0)