TIR'daki 39 kurban Çinli olmayabilir

Çin Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'deki TIR içerisinde cesetleri bulunan 39 kurbanın kimliklerinin doğrulanamadığını açıkladı.

DÜNYA 25.10.2019, 12:19
TIR'daki 39 kurban Çinli olmayabilir

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "İngiliz polisi, hala kurbanların kimliklerini tespit etmek için soruşturma yürütüyor, henüz Çin vatandaşı olup olmadıkları teyit edilemiyor" denildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Çin'in başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin'in Büyükelçiliği aracılığıyla İngiliz polisiyle iletişim kurduğunu ifade ederek, "İngiliz polisi, hala kurbanların kimliklerini tespit etmek için soruşturma yürütüyor, henüz Çin vatandaşı olup olmadıkları teyit edilemiyor." dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, söz konusu durumu, "büyük bir trajedi" şeklinde nitelendirerek, "İngiltere'nin bir an önce kurbanların kimliklerini tespit etmesini, gerçekleri ortaya çıkararak, suçluları kanunlara göre ciddi şekilde cezalandırmasını umuyoruz." ifadelerini kullandı. 

Kurbanların hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun bu olayın "büyük bir trajedi" olduğunu ve uluslararası toplumu yasa dışı göç olaylarına karşı dikkat etmeye sevk ettiğini belirten Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, uluslararası topluma iş birliğini artırma çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Çin'in Belçika'daki büyükelçiliği vasıtasıyla polis ve ilgili birimlerce kapsamlı soruşturma yürütülmesini talep ettiği bilgisini de paylaştı.

Bulgaristan ve Belçika bağlantısı

İngiltere'nin güney doğusundaki Essex'te Waterglade sanayi sitesinde bir TIR'ın arkasındaki konteynerde çarşamba günü, biri 10 yaşlarında bir çocuğa ait olmak üzere 39 ceset bulunmuştu.

İngiliz basını, dün İngiliz polisi kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, kurbanların Çin vatandaşı olduğunu ileri sürmüştü.

Belçika makamları, konteynerin Zeebrugge Limanı'na salı günü yerel saatle 14.49'da ulaştığını ve aynı gün gemiyle İngiltere'ye doğru yola çıktığı bilgisini vermişti.

İngiliz makamları da gece yarısı İngiltere'nin Purfleet Limanı'na varan konteynerin, burada Bulgaristan'da kayıtlı bir şirkete ait TIR tarafından alındığı ve bulunduğu sanayi sitesine götürüldüğünün tespit edildiğini duyurmuştu.

İngiliz polisi, tırın Kuzey İrlandalı sürücüsü 25 yaşındaki Mo Robinson'ı gözaltına almıştı.

Yorumlar (0)