Tartışmalara nokta koydu: Görevi bırakıyorum!

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, kasım ayından sonra görevini bırakacağını duyurdu. Mahathir Muhammed, "Koalisyon ne yönde karar verirse versin, APEC zirvesinden sonra görevi bırakacağım" dedi.

DÜNYA 19.02.2020, 08:28
Tartışmalara nokta koydu: Görevi bırakıyorum!

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Malezya'da tartışma konusu olan başbakanlık değişimi için, kasım ayındaki APEC (Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği) Zirvesi'ni işaret ederek, "Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinden hemen sonra görevi bırakacağım." açıklamasında bulundu.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, PKR (Halkın Adaleti Partisi) Genel Başkanı Enver İbrahim ile geçen hafta yaptığı görüşmeden sonra başbakanın değişimine ilişkin açıklamada bulundu.

İktidardaki koalisyon partilerinin bu cuma yapacağı toplantıda başbakanın değişiminin konuşulup konuşulmayacağını bilmediğini söyleyen Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, "Herhangi bir tarih belirlenecek mi bilmiyorum ama ben zaten önceden görevimi bırakmaya hazır olduğumu söylemiştim." ifadelerini kullandı.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, başbakanlığı devretmeye yönelik sözünün hala geçerli olduğunu vurgulayarak, "Koalisyon ne yönde karar verirse versin, APEC (Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği) zirvesinden sonra görevi bırakacağım." diye konuştu.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'den bu yıl içinde görevi devralması beklenen Enver İbrahim, geçen haftaki görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in 2020 yılı kasım ayında Malezya'da gerçekleştirilecek Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nden sonra başbakanlığı devredeceğini doğruladığını kaydetmişti.

Başbakanın değişmesi tartışmalarında süreç

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, 9 Mayıs 2018 tarihindeki genel seçimlerde kazandığı zaferin ardından yaptığı açıklamada, koalisyonun aldığı karar gereğince başbakanlık görevinde 2 yıl kalıp makamını Enver İbrahim'e devredeceğini dile getirmişti.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in açıklamalarına rağmen başbakanın değişimine dair tartışmalar hiç bitmemiş, görev değişimi için net bir tarih belirlenip belirlenmediği konusunda iktidar partilerinden farklı görüşler ifade edilmişti.

Koalisyon hükümetinden bazı bakan ve milletvekilleri, Malezya'da istikrarın sağlanması için Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in tam dönem görevde kalması gerektiğini savunmuş, buna karşın Enver İbrahim'e yakın isimler, başbakanlık değişiminin 2 yıl içinde gerçekleşmesi gerektiğine yönelik açıklamalar yapmıştı.

Diğer taraftan muhalefet partileri UMNO ve PAS, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in tam dönem başbakanlık görevinde kalabilmesi için mecliste güven oylamasıyla yeni bir koalisyon oluşturulması teklifini gündeme taşımıştı.

Yorumlar (0)