Suud medyası: "Fatih, İstanbul'u günlerce yağmalattı"

Suud medyası, İstanbul'u fetheden II. Mehmet hakkında skandal ifadeler kullandı. "Fatih Sultan Mehmet'in insanlar arasında korku ve teröre yol açtığı, ordusuna günlerce kenti yağmalattığı" şeklinde asılsız bir iddia ortaya atıldı. Peki söz konusu iddianın gerçeği ne? Ayrıntılar haberimizde...

DÜNYA 13.07.2020, 13:11 13.07.2020, 14:23
Suud medyası: "Fatih, İstanbul'u günlerce yağmalattı"

Ayasofya, 86 yılın ardından cami statüsünü yeniden kazanarak ibadete açıldı.

Söz konusu karara tepki gösterenler arasında Suudi Arabistan da yer aldı. 

Arab News gazetesinde yer alan bir yazının başlığında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ayasofya'nın statüsünü değiştirerek aşırılıkçılara oynadığı ifade edildi.

"Riskli bir oyun oynuyorlar"

Ayasofya'nın ibadete açılmasından rahatsız olunduğu kaydedilen yazıda, Türk hükümetinin gerçekleştirdiği eylemlerin "eski Osmanlı alışkanlıklarını" yansıttığı kaydedildi. 

Siyasetçilerin tarihi değiştirmeye çalışarak oldukça riskli bir oyun oynadıkları aktarılan açıklamada, gerçekler gün yüzüne çıktığı zaman her şeyin tersine döneceği ifade edildi. 

Fatih Sultan Mehmet'e yönelik çirkin iddialar

Ayasofya'nın Hristiyan kilisesi olduğuna dikkat çekilen yazıda, Fatih Sultan Mehmet hakkında skandal ifadelere yer verildi. Yazıda, Fatih Sultan Mehmet'in Konstantinopolis'e girdiği zaman insanlar arasında korku ve teröre neden olduğu ve ordusunun günler boyunca kenti yağlamasına müsaade ettiği kaydedildi. Ayasofya'da ilk namazı kıldıran Fatih Sultan Mehmet'in bu eylemi ise "istismar" olarak değerlendirildi. 

"Böyle bir belge yok"

Türkiye'nin böyle bir kararda yasalar gereği oy kullanma hakkına sahip olmadığı belirtilen yazıda, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı'na ait olduğunu gösteren belgenin "sahte" olduğu, bu belgenin tarihi gerçeklerle tutarlı olmadığı ifade edildi. 

Aslında ne olmuştu?

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a girmesi üzerine halk, Ayasofya Kilisesi'ne sığınmıştı çünkü halk arasında "barbar Türkler" düşüncesi hâkimdi.

Aslında üç gün boyunca yağma geleneği vardı. Fakat İstanbul'un bilim ve kültür merkezi olması sebebiyle yapılara zarar verilmesini istemeyen Fatih Sultan Mehmet, yağma olayını ikinci günde kesmişti. 

Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya Kilisesi'ne sığınan din adamları ile halkın yanına gitmişti. Halk, özellikle de rahipler, Fatih Sultan Mehmet'in önünde diz çökmüştü.

Bunun üzerine insanların ayağa kalkmasını isteyen Fatih Sultan Mehmet, "Sizin malınıza, canınıza zarar gelmeyecek. Şehirden gitmek isteyenler gidebilir. Gitmek istemeyenler ticaretine devam edebilir. Dini açıdan özgürsünüz. Ortodoks kiliselerini tekrar açtıracağım." demişti. 

Yorumlar (1)
Cenk Alp 4 yıl önce
Ha Suud medyası ha Amerika, ha Suud yönetimi ha Amerika. Aynı otun laciverti