Stoltenberg: Rusya'nın savaşı kazanması, Çin'i harekete geçirebilir

Japonya'da bir üniversitede konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, demokratik dünyaya karşı otoriter başkaldırının en önemli aktörlerinin Rusya ve Çin olduğunu söyledi. Ukrayna'daki savaşın Rusya'nın lehine sonuçlanması durumunda Pekin yönetiminin hatalı dersler çıkarabileceğini belirten Stoltenberg, "Savaşın gidişatını takip ediyor ve dersler çıkarıyorlar." dedi.

DÜNYA 02.02.2023, 09:40 Hakan Öksüz
Stoltenberg: Rusya'nın savaşı kazanması, Çin'i harekete geçirebilir

Doğu Asya temasları kapsamında Japonya'nın başkenti Tokyo'ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Keio Üniversitesinde konuşma yaptı. Japonya'nın aktif şekilde barışı destekleyen küresel bir güç olduğuna vurgu yapan Stoltenberg, son dönemlerde barışa yönelik tehditlerin farklı boyutlar kazandığını söyledi.

"Otoriter başkaldırının en önemli aktörleri Rusya ve Çin"

"Küresel meydan okumalar arttı." diyen Stoltenberg, iklim değişikliğinin yanı sıra nükleer silah ve siber saldırı gibi insan kaynaklı tehditlerin de buna dahil olduğunu belirtti. Küresel düzenin ciddi bir tehdit altından olduğunu belirten Stoltenberg, "Demokratik dünyanın karşısında otoriter bir başkaldırı var. Rusya ve Çin, bunun başını çekiyor." dedi.

"Kuzey Kore ve Çin'in faaliyetleri kaygı verici"

Rusya'nın saldırılarıyla Ukrayna'da patlak veren savaşın başlamasının üzerinden neredeyse bir yılın geçtiğini anımsatan NATO Genel Sekreteri, "Avrupa'daki barış ve istikrar ortamı, bu saldırının etkisiyle tehlikeye girdi. Kuzey Kore'nin balistik füze denemeleri, küresel güvenliği tehdit etti. Hint-Pasifik'te gücünü artıran Çin'in faaliyetleri nedeniyle kaygılıyız." ifadelerini kullandı.

"Çin, Ukrayna'daki savaştan dersler çıkarıyor"

Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi durumunda bazı otoriter güçlerin yanlış mesajlar alabileceğini söyleyen Stoltenberg, "Rusya'nın olası galibiyeti, 'kaba kuvvetle istenen şeyin alınabileceği' gibi kötü bir mesaj verecek. Şimdi Avrupa'da yaşanan savaş, sonraki yıllarda Doğu Asya'ya kayabilir. Pekin yönetimi, Rusya'daki savaşı yakından takip ediyor ve dersler çıkarıyor. Rusya'daki savaşın gidişatı, Çin'in gelecek yıllarda atacağı adımlar üzerinde etkili olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)