Almanya’da “zorunlu askerlik” çıkmazı

Almanya’da zorunlu askerliğin kaldırılmasının ardından açıklamada bulunan Savunma Bakanı Boris Pistorius, söz konusu uygulamanın bir “hata” olduğunu ifade etti. Bu açıklama ise ülke genelinde tartışmalara yol açtı.

DÜNYA 02.02.2023, 10:04
Almanya’da “zorunlu askerlik” çıkmazı

Rusya ile Ukrayna arasında süregelen savaş, civar ülkelerde de askeri tedbirlerin fazlalaştırmasına sebebiyet verdi. Birçok ülke farklı önlemler alırken, Almanya'da zorunlu askerliğin tekrar faaliyete sokulması gündeme oturdu. Vazifeye yeni gelen Savunma Bakanı Boris Pistorius’un mecburi askerliğin kaldırılması uygulamasını tamamen bir “hata” olarak nitelendirdi.

“Hayali bir tartışma”

Zorunlu askerlik konusu ile ilgili açıklamada bulunan Pistorius, "Bana bir politikacı ve bir sivil vatandaş olarak soracak olursanız, zorunlu askerlik uygulamasının kaldırılması hataydı." dedi.

Yönetimin küçük ortağı FDP kanadı ise mecburi askerliğe açık bir şekilde karşı tavır sergiliyor. Federal Maliye Bakanı ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner konu ile ilgili şu ifadelerde bulundu: "FDP kanadında zorunlu askerlik düzenlemesi tartışmaya açık bir husus olmamaktadır. Bu tamamıyla hayali bir tartışmadır."

“Ekonomik açıdan vasıflı işçi sorunu yaşanacak”

Yapılan düzenlemelerin Alman Ordusu’nu tamamıyla profesyonel bir kuvvet şekline getirilmesi üzerine uygulamaya alındığına işaret eden Lindner, “Ekonomi noktasında vasıflı işçi problemi bulunuyor. Zorunlu askerlik yeniden faaliyete sokulması durumunda bir grup kişi tamamıyla ekonomik destekten elini çekmiş olacak. Bu durum ise büyük bir zarara sebebiyet verecektir. Salgın yüzünden genç nesil çok fazla şey kaybetti. Onları zorunlu hizmet hususunda yönlendiremeyiz” dedi.

Alman Yedek Askerler Derneği Başkanı Patrick Sensburg ise, mecburi askerlik adına açık bir istekte bulunduklarını ifade etti.

Yorumlar (0)