Sömürgeci hırsız Fransa kılıcı iade etti

Tarihi sömürgecilik, yağmacılık, katliam ve hırsızlıkla dolu Fransa, Senegal'e sömürge uyguladığı dönemde kendisiyle mücadele eden dinî lider el Haci Ömer Tall'a ait tarihi kılıcı iade etti.

DÜNYA 18.11.2019, 08:35 18.11.2019, 10:09
Sömürgeci hırsız Fransa kılıcı iade etti

Sömürge döneminde bağımsızlık için Fransız güçlerle savaşmış, Senegal'in önde gelen dini liderlerinden el Haci Ömer Tall'a ait tarihi kılıç, onu çalan Fransa tarafından Senegal'e iade edildi.

Barış ve Güvenlik Forumu'na katılmak için Senegal'in başkenti Dakar'a gelen Fransa Başbakanı Edouard Philippe, düzenlenen resmi törenle, sömürge uyguladıkları dönemde Senegal'den çaldıkları kılıcı Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'a iade etti.

Kolonyal dönemde Fransız sömürgeciler tarafından el Haci Ömer Tall'ın ailesinden çalınarak Fransa'ya götürülen ve Paris'teki Ordu Müzesi'nde sergilenen kılıç, artık Dakar'daki Siyahi Medeniyetler Müzesi'nde sergilenecek.

Afrika ülkeleri Fransa'dan tarihi eserlerinin iadesini istiyor

Senegal hükümeti, sömürge döneminde Senegal'den çalınan ve Fransa müzelerinde bulunan tüm tarihî eserlerinin Kasım 2018 tarihinde iadesini istemişti.

Dönemin Senegal Kültür Bakanı Abdou Latif Coulibaly, Fransa'dan Senegal'e ait eserlerin iadesini talep ettiklerini açıklamış, tamamının iadesi için görüşmelere başlayacaklarını kaydetmişti.

Benin de çalınan tarihî eserlerini istiyor

Benzer bir talep de 2016 senesinde Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon tarafından, ülkeye ait tarihi eserlerin iadesi için Fransız makamlarına resmi olarak iletilmiş ve Fransa tarafından çalınan tarihî eserlerin iade edilmesi talebinde bulunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen sene mart ayında sömürge döneminden kalma Afrika menşeli tarihî eserleri iade edeceğini, ilk olarak Benin'den kaçırılan 26 eserin iadesinin sağlanacağını açıklamıştı.

Sömürgeci ve yağmacı Fransa'da sadece Afrika'ya ait yaklaşık 90 bin tarihi eser bulunuyor

Afrika'nın batısı ve kuzeyinde, 1524 yılında başlattığı sömürgecilik faaliyetleriyle 20'den fazla ülke toplaklarında hakimiyet kuran Fransa'nın elinde, 46 bini 1885-1960 tarihleri arasında çalınmış sahra altı Afrika'ya ait yaklaşık 90 bin tarihi eser bulunuyor.

Adeta "Hırsız Fransa" konulu sergiler

Sömürgecilik, yağmacılık, katliam ve hırsızlıkla dolu tarihinin adeta göstergesi olan eserlerin büyük bölümü başkent Paris başta olmak üzere birçok kentteki müzelerde sergileniyor.

Yorumlar (0)