Soğuk Savaş'ı bitirmişti, kendi de bitti!

Rusya, SSCB döneminde ABD ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiğini duyurdu.

DÜNYA 02.08.2019, 12:41 02.08.2019, 12:51
Soğuk Savaş'ı bitirmişti, kendi de bitti!

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sovyetler Birliği ve ABD tarafından imzalanmış olup tarafların orta ve kısa menzilli füzelerini imha edilmesini içeren anlaşma, Amerikan tarafının girişimi ile 2 Ağustos 2019 itibarıyla geçerliliğini kaybetmiştir." ifadesine yer verildi. 

Açıklamada, söz konusu anlaşmanın 8 Aralık 1987 tarihinde Washington’da imzalandığı da hatırlatıldı. 

"Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı" olarak nitelendirilen Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF), dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği (SSCB) lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanmıştı. Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu. 

ABD, bu yılın başlarında Rusya'yı söz konusu anlaşma ile yasaklanan tipten yeni bir füze geliştirmek ile suçlamış ve INF'den çekilmişti. Bunun üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ülkesinin anlaşmayla ilgili yükümlülüklerini askıya alan kararnameyi imzalamıştı.

Yürürlükte kalan tek anlaşma

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF), Rusya ile ABD'nin nükleer silahlarını sınırlandırmalarını öngören iki önemli anlaşmadan birisiydi. INF'nin yenilenmeyip geçerliliğini kaybetmesinin ardından yürürlükte kalan tek anlaşma 'Yeni START' olacak.

Yeni START anlaşması, her iki tarafın da konuşlu durumdaki nükleer savaş başlıklarının sayısını Soğuk Savaş dönemindekinin aşağısında tutmasını öngörüyor. Anlaşmanın geçerlilik süresi, 2021 yılında dolacak.
 

Yorumlar (0)