Slovakya'dan tepki çeken kürtaj yasa tasarısı!

Slovakya, kürtaj olmayı planlayan kadınların kürtajdan önce ultrason görüntülerini izlemesini hatta fetüsün kalp atışlarını dinlemesini zorunlu hale getirecek bir yasa tasarısını oylamaya sundu.

DÜNYA 29.11.2019, 11:06
Slovakya'dan tepki çeken kürtaj yasa tasarısı!

Son zamanlarda özellikle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) yasaklarla gündeme gelen kürtaj karşıtlığı, bu kez Slovakya'da ortaya çıktı.

Mecliste oylamaya sunulan yasa tasarısına göre, kürtaj yaptırmayı planlayan kadınlar, fetüsün kalp atışlarını dinlenmeye zorlanacak. Ayrıca, bununla da yetinmeyen tasarı, kadınların ultrason görüntülerini görmeye zorlanmasını da içeriyor.

Yasa tasarısı ayrıca kürtajla ilgili reklamların yapılmasının yasaklanmasını da içeriyor. Eğer tasarı kabul edilip yasalaşırsa kürtajla ilgili reklam yapanlara cezai yaptırım uygulanacak.

Bu tür bir tasarı kabul edildiği takdirde Avrupa genelinde bir ilk olacak.

Uluslararası örgütlerden tepki

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Örgütü, Marie Stopes International ve Kadınların Güvenilir Kürtaj Hakkı için Uluslararası Kampanya'nın da yer aldığı 30'a yakın sivil toplum kuruluşu, geçen hafta bir mektup ile tasarıya tepki gösterdi. Söz konusu örgütler, tasarıyı 'gerici' olarak nitelendirdi ve meclise tasarıyı reddetmesi için çağrı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü’nden Monica Costa Riba, “Bu yasa Slovakyalı kadınların üreme hakları bakımından geriye dönüş için yapılan açık bir girişim. Eğer yasalaşırsa kadınların sağlığına ve refahlarına zarar verecek, güvenli kürtaja erişimlerini engelleyecek, ayrıca Slovakya’nın uluslararası insan hakları konusundaki yükümlülüklerini de ihlal edecek” dedi.

Slovakyalıların yüzde 55.5'i tasarıya karşı çıkıyor

Focus isimli bir ajans tarafından eylülde yapılan bir anket, Slovakyalıların yüzde 55.5'inin kürtajın yasaklanmasına karşı çıktığını, yüzde 34.6'sının ise tasarıya destek verdiğini ortaya çıkardı.

Yorumlar (0)