"Şili'de insan hakları ihlalleri yaşanıyor!"

Birleşmiş Milletler, Şili polisinin insan haklarını ihlal edecek davranışlarda bulunduğunu tespit etti.

DÜNYA 14.12.2019, 09:43
"Şili'de insan hakları ihlalleri yaşanıyor!"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi'nden Şili'ye giden gözlemciler, geçtiğimiz 2 aydır devam eden protestolarda güvenlik güçlerinin insan haklarını ihlal eden davranışlarda bulunduğunu açıkladı. BM ofisi, "temel olarak baskıcı bir tutum" yüzünden ölüm, işkence, cinsel saldırı ve orantısız güç kullanımı vakalarının yaşandığını belirtti.

Bachelet, Pinera'nın rakibi!

BM İnsan Hakları Ofisi, eski Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet tarafından yönetiliyor. Şilili Bachelet, şu anki Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'nın siyaseten rakibi olarak tanınıyor. İnsan Hakları Yüksek Komisyoneri Bachelet, Şili hükümetinin halkını incitmeden barışçıl gösteriler düzenleme hakkını halkına sağlaması gerektiğini belirtti.

"İhlallerin yaşandığına inanmak için kanıt var"

Bachelet'in başında bulunduğu İnsan Hakları Ofisi'nin yayınladığı raporda "Çok sayıda ciddi insan hakları ihlallerinin yaşandığına inanmak için yeterince kanıt var. Toplanma hakkını kullananların büyük kısmı, bunu barışçıl bir şekilde gerçekleştirdi" ifadeleriyle Şilililerin barışçıl toplanma hakkının savunulması gerektiğini savundu.

350 civarı Şilili yaralandı

BM adına bölgeye giden araştırma ekipleri, Şili polisinin yakın mesafeden şiddetli müdahalesinden dolayı 350 civarında Şililinin göz veya yüz yaralarından muzdarip olduğunu belirtti. BM İnsan Hakları Ofisi bu durumun "ölümcül olmayan silahların uygunsuz ve rastgele kullanıldığını kanıtladığını" açıkladı.

Geçtiğimiz ay İnsan Hakları Gözleme Örgütü, Şili polisi hakkında "yüzlerce" raporun kendilerine geldiğini, Şili polisinin bir an önce yenilenmesi gerektiğini söylemişti.

Şili'de neler oluyor?

Şili'de hükümet karşıtı protestolar 18 Ekim'de metro ücretlerine yapılan zam yüzünden başlamıştı. Protestolar daha sonra hızla Şili'deki gelir adaletsizliği hakkında gösterilere dönüşmüştü. Şilililer; sağlık, eğitim ve emeklilik sistemi ve hatta Şili anayasasında değişiklikler yapılmasını talep ediyor. Şili anayasası, 1980li yıllarda diktatör Augusto Pinochet yönetiminde oluşturulmuş ancak daha sonra çeşitli değişiklikler geçirmişti.

Yorumlar (1)
Emin sabuncu 4 yıl önce
Dünyanın birçok yerinde bu tür olaylar sıkça oluyor ama........