Senato'dan azil duruşması kurallarına kabul

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın hazırladığı temel kurallar çerçevesinde her bir tarafa açılış savunmaları için 3 gün üzerinden 24 saat zaman verilecek. Tarafların sürelerini 3 güne bölerek 8'er saat kullanması bekleniyor.

DÜNYA 22.01.2020, 13:04
Senato'dan azil duruşması kurallarına kabul

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı ABD Senatosu'ndaki yaklaşık 13 saat süren ilk azil duruşmasında, temel kurallara onay verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın hazırladığı temel kurallar taslağı, 47'ye karşı 53 oyla onaylandı. 

İlk azil duruşması yerel saatle 02.00'de son buldu.

Kabul edilen temel kurallar çerçevesinde her bir tarafa açılış savunmaları için 3 gün üzerinden 24 saat süre verilecek. Bu zaman, bugün öğleden sonra başlıyor.

Tanınan zamanın bitmesinden sonra muhtemelen önümüzdeki hafta senatörler soru sorma imkânı bulacak ve senatörlere soruları için 16 saat süre tanınacak.

Senatörler kendi parti çizgisinde oy kullandılar

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı ABD Senatosu'ndaki ilk azil duruşmasında Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray'dan belge talep eden Demokratların önergesini reddetmişti.

Demokratların Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Ukrayna soruşturması bağlamında Beyaz Saray'dan belge talep edilmesini öngören bir değişiklik önergesini ABD Senatosu Genel Kuruluna sunmuştu.

Değişiklik önergesi 47 "evet"e karşılık 53 oyla kabul edilmemiş, tüm senatörlerin kendi parti çizgisinde oy kullanmaları dikkati çekmişti.

Demokratların Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, benzer şekilde, Dışişleri Bakanlığından kayıt ve belge istenmesiyle ilgili yeni bir talebi ABD Senatosu Genel Kuruluna sunmuş fakat bu talep de kabul edilmemişti.

Aynı şekilde Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesinden kayıt ve belge talep eden bir diğer önergede de yine reddedilmişti.

Donald Trump'a yönelik azil süreci

Eylül ayında basına sızan ve 25 Temmuz 2019 tarihinde yaptıkları telefon görüşmesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda Amerika'nın ülkesine yardım edeceğini söylediğini iddia eden muhbir raporu, azil soruşturmasının fitilini ateşlemişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019 tarihinde "Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturması sürecini başlattıklarını duyurmuştu.

Beyaz Saray ise 25 Eylül 2019 tarihinde Donald Trump-Vladimir Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesindeki kamuya açık oturumlar 13-21 Kasım'da yapılmış; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermiş; Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi daha sonra 300 sayfalık rapor hazırlayarak raporu Adalet Komitesine göndermişti.

Adalet Komitesi, iki oturum yaparak "Görevini kötüye kullanmak" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" başlıklarından oluşan azil maddelerini 13 Aralık 2019 tarihinde onaylamış ve dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna göndermişti.

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

Yorumlar (0)