Sel ve kasırgayla vurulan Avustralya'da "buruk rahatlık" var!

Sönmeyen yangınlarla mücadele eden Avustralya, ülkeyi vuran sel ve fırtınalarla buruk bir rahatlık yaşıyor.

DÜNYA 06.02.2020, 11:43 06.02.2020, 11:58
Sel ve kasırgayla vurulan Avustralya'da "buruk rahatlık" var!

Avustralya, aylardır süren ve ülkeyi kasıp kavuran çalı yangınlarıyla mücadelede buruk bir rahatlık yaşıyor. Ülkeyi vuran sert sel ve fırtınalar, sonu gelmeyen çalı yangınlarını bir nebze de olsun dindiriyor. Ülkenin doğu kısmı selle mücadele ederken kuzeybatısı ise hafta sonu gelecek kasırga için hazırlanıyor.

Avustralya Meteoroloji Bürosu (BOM), ülkenin güneydoğusunda bulunan Queensland eyaleti için fırtına uyarısı yaparken Yeni Güney Galler eyaletindeki 20'den fazla bölge için ise birkaç gün sürecek yoğun yağışların yaratabileceği seller hakkında uyarılarda bulundu.

Ülkede yangınlar için Cumartesi günü Sydney'de düzenlenecek bir kriket maçı ise Pazar günü Melbourne'a alındı.

BOM adına çalışan Mike Funnell isimli bir hava tahmincisi, doğudan gelen sıcak ve nemli havanın yağmur getirdiğini söylerken ülkenin doğusunun yoğun yağışlara maruz kalmasının ardından yağmur bulutlarının güneye gitmesinin beklendiğini açıkladı.

Batı Avustralya'da bulunan Pilbara bölgesi ise Cumartesi günü üçüncü kategori bir kasırga tarafından vurulacak.

Ülkeyi vuran yağışlar ve nemli hava, Eylül ayından beri devam eden ve 11.7 milyon hektar alanı kavuran yangınların söndürülmesi veya yavaşlatılmasında büyük rol oynadı. Yangınlarda şu ana kadar 2 bin 500 ev yandı, 33 kişi hayatını kaybetti ve 1 milyardan fazla hayvanın yanarak öldüğü öne sürüldü.

Yetkililer, yangınların yağmurlarla hafiflemesine rağmen yangın tehdidinin henüz sonlanmadığını ve ilerleyen haftalarda da yangınlarla yoğun bir mücadele verileceğini söylüyor. Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletlerinde en az 60 yangının olduğu belirtilirken bu yangınların en az 30'unun henüz kontrol altına alınamadığı belirtildi.

Yorumlar (0)