Sadr: Sokaklardan çekilin!

Iraklı Şii dini lider Muktada es-Sadr, ülkenin yeni başbakanının belli olmasıyla birlikte takipçilerine "Sokaklardan çekilin" çağrısı yaptı.

DÜNYA 03.02.2020, 11:01 03.02.2020, 11:12
Sadr: Sokaklardan çekilin!

Iraklı Şiilerin dini lideri ve ülke siyasetindeki etkili isimlerden Muktada es-Sadr, uzun süredir devam eden siyasi krizin sonunda yeni başbakanın belli olması üzerine takipçilerine "Sokaklardan çekilin" diye seslendi. Sadr, "mavi şapkalılar" olarak bilinen takipçileriyle hükümet karşıtı gösterilerin başını çekiyordu.

Twitter'dan çağrıda bulundu

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Cumartesi akşamı Muhammed Tevfik Allavi'yi başbakan olarak atamıştı ancak Allavi'nin başbakanlığını da kabul etmeyen binlerce kişi başkent Bağdat başta olmak üzere birçok yerde sokaklara döküldü. Twitter üzerinden açıklama yapan Sadr, "Güvenlik güçlerine yolları kesen herkesi durdurmaları ve Eğitim Bakanlığı'na ise işleri engelleyen gerek öğretmen gerek öğrenci herkesi cezalandırmalarını öneriyorum" diye seslendi.


Yeni Irak Başbakanı Allavi

Sadr'ın takipçileri eylemcilere saldırdı!

Allavi atanmadan birkaç saat önce Sadr'ın "mavi şapkalılar" olarak bilinen takipçileri, Tahrir Meydanı'ndaki bir binada saklanan eylemcilere saldırdı. Binada bulunan eylemcilerden biri, mavi şapkalıların kendilerine "Ülkenin ekonomisini mahvettiniz" diye bağırarak saldırdığını söyledi. Hükümet karşıtı protestolar, Allavi'ye yönelik öfkeye dönüşerek devam etti. Allavi, Sadr ve İran desstekli siyasi gruplar arasındaki anlaşma üzerine seçilmişti. Bir önceki başbakan Adil Abdülmehdi, protestolar üzerine Kasım ayında istifa etmişti.

Yeni Başbakan Allavi, 1 ay içinde hükümet kurarak parlamentoda güvenoyu almaya çalışacak.

BM ve AB bayraklarıyla eylem

Ekim ayında başlayan protestolarda Iraklılar, ülke yönetimindekilerin tamamının görevden ayrılması, istihdamın artırılması ve hayat koşullarının iyileştirilmesi gibi taleplerde bulunuyor. Allavi'nin atanması üzerine Pazar günü yapılan eylemlerde Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği bayrakları dikkat çekti. Eylemciler, iki uluslararası kuruluşa Iraklı eylemcilere destek vermeleri için çağrıda bulunduklarını söyledi.

Muktada es-Sadr'ın güçleri, geçtiğimiz süreçte hükümet karşıtı eylemlere katılarak kendilerinden olmayan eylemcileri de güvenlik güçlerinin müdahalelerine karşı korumalarıyla dikkat çekmişti. Sadr destekçileri, Allavi'nin atanması üzerine protestoculara desteklerini çekti.

Yorumlar (0)