İİT olağanüstü toplandı

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" ismini verdiği sözde barış planının görüşüleceği İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) olağanüstü toplantısı başladı.

DÜNYA 03.02.2020, 11:00
İİT olağanüstü toplandı

İİT'nin (İslam İşbirliği Teşkilatı), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı 80 sayfalık sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planının görüşeceği dışişleri bakanları düzeyindeki olağanüstü toplantı, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde başladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) sosyal medya hesabı Twitter'dan yapılan açıklamada toplantı kapsamında sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planına yönelik İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) tutumunun yanı sıra Filistin meselesinin masaya yatırılacağı bildirildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplantısında Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

Daha önce İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'ndan yapılan açıklamada, "Filistin meselesinin çözümünün uluslararası hukuka, ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına ve Arap barış girişimine uygun olması gerekiyor. " denilmişti.

Donald Trump'ın sözde barış planı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna duyurmuştu.

"Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen 80 sayfalık sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve danışmanı Jared Kushner'in de imzası bulunan sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planını "İsrail için çok büyük ve tarihî bir kazanım" diye nitelendirmişti.

Sözde barış planının açıklandığı toplantıya, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Bahreyn ve Umman'ın Washington büyükelçileri de katılmış, ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısı sırasında üç büyükelçiye özellikle teşekkür etmişti.

Yorumlar (0)