Rusya'dan NATO'ya sert tepki

Finlandiya ve İsveç'in NATO’ya katılım sürecini yorumlayan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, “İspanya'daki zirve, NATO'nun oldukça agresif bir şekilde ülkemizi çevreleme politikasıyla örtüşüyor. NATO'nun sınırlarımızda kuvvetlenmesine karşı tedbirler alacağız." dedi.

DÜNYA 29.06.2022, 18:46
Rusya'dan NATO'ya sert tepki

Ülkemizin dün İsveç ve Finlandiya'nın NATO’ya üyeliklerine yeşil ışık yakmasının akabinde Rusya, bahse konu ülkelerin NATO üyeliğine karşı sert bir dille tepki gösterdi. 


(Ryabkov)

"Bizim politikalarımız etkilenmedi"

Rus medyasına konuşan Ryabkov, İsveç ve Finlandiya'nın NATO çatısı altına girmelerine karşı bazı tedbirler alacaklarını ifade ederek, “İspanya'daki zirve, NATO'nun oldukça agresif bir şekilde ülkemizi çevreleme politikasıyla örtüşüyor. Bizim politikamız hiçbir şekilde etkilenmedi. Güvenliğimizi her durumda yüzde 100 oranında sağlayacağız." diye konuştu. 

Söz konusu iki ülkenin NATO’ya katılım talebinin egemenlik haklarını teslim etmek manasına geldiğini belirten Ryabkov, “Sonuç olarak onlar egemenliklerinin bir bölümünü ABD'ye, bir bölümünü NATO'ya ve kuvvetli NATO ülkelerine teslim ediyor." dedi. 

İspanya'da alınan kararlara karşın kendilerinin güvenliklerini netice her ne olursa olsun sağlayacaklarını söyleyen Ryabkov, “NATO'nun açıklamaları bizim için çok açık ve net. Gerçeklerle alakasız bir şekilde Rusya'yı NATO için bir tehdit olarak görecekler. Fakat biz Rusya'nın ve müttefiklerimizin güvenlikleri için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

"NATO başarısız olacak"

NATO’nun Romanya, Bulgaristan ve Polonya gibi Doğu Avrupa ülkelerinin ordularını kuvvetlendirmeye yönelik adımlarını da yorumlayan Ryabkov, "Bu duruma karşı da tedbirler alıyoruz. Kaynaklarımız ve yeteneklerimiz hepsi için yeterli. Bu kararı alan ülkeler bizim dizginlenebilir ve sindirilebilir bir ülke olduğumuzu düşünüyorlar. Hiçbiri başarılı olamayacak. İstikrarı umut ediyorlar fakat istikrardan daha da uzaklaşacaklar. Uzaklaştıkça da daha fazla risk altında olacaklar." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)