Rum Yönetimi, Yunanistan ve İsrail arasında enerji anlaşması

Rum basınında yer alan habere göre Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, İsrail ve Yunanistan arasındaki elektrik şebekelerini birbirine bağlayan anlaşmayı imzaladı.

DÜNYA 08.03.2021, 16:59 10.07.2021, 09:43
Rum Yönetimi, Yunanistan ve İsrail arasında enerji anlaşması

Rum basınından gelen haberlerde Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Yunanistan ile İsrail arasında denizaltı kablo hattı sayesinde elektrik bağlantısı sağlayacak proje konusundaki anlaşmayı imzaladığı belirtildi.

İmza törenine 3 bakan da katıldı

“EuroAsia Interconnector” olarak bilinen projede, denizaltı kablo hatları aracılığıyla elektrik bağlantısı sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda hazırlanan projenin imza töreninde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Enerji Bakanı Natasa Pilides ile İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz hazır bulunurken, Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skretas ise konferans yoluyla törene katıldı.

Enerji izolasyonunu sona erdirmesi amaçlanıyor

Proje çerçevesinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin enerji izolasyonunun sona erdirilmesi amaçlanıyor. İsrail, Rum Kesimi ve Yunanistan gibi üç ülkenin elektrik şebekelerini deniz altından geçmek üzere 1208 km uzunluğundaki HVDC kablosuyla birbirine bağlayan bu proje, Avrupa Birliği "elektrik otoyolu" olarak da adlandırılıyor.

Yorumlar (0)