Rum kesiminden "Kapalı Maraş" için protesto notası!

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), "hayalet şehir" olarak adlandırılan Maraş'ın yerleşime açılmasına ve turizmin başkenti haline getirilmesine yönelik karar aldı. Bunun üzerine Famagusta kent yönetimi, Birleşmiş Milletler'e protesto notası gönderdi.

DÜNYA 16.02.2020, 17:03
Rum kesiminden "Kapalı Maraş" için protesto notası!

Doğu Akdeniz'de önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kapalı Maraş'ın yerleşime açılmasına ve turizmin başkenti haline getirilmesine yönelik önemli bir süreç başlatacak.

Cumartesi günü Türkiye Barolar Birliği (TBB), Kapalı Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" başlıklı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirecek. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da aralarında yer aldığı üst düzey yetkililer toplantıya katılacak.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Maraş için aldığı karar Famagusta kent yönetimini rahatsız etti.

Famagusta Belediye Başkanı Simos Ioannou, Türkiye'nin Maraş hakkındaki planları sebebiyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyelerine protesto notası gönderdiklerini bildirdi. 

Ioannou, Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) Komutanı Elizabeth Spehar ile görüşme talebinde bulunduklarını kaydederek, "Barışçıl ancak etkili kararlar alacağız." dedi. 

Maraş, 1974 Kıbrıs Harekâtı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış bir şehir. Kamuoyu tarafından 'hayalet şehir' olarak adlandırılan, 46 yıldır sivillerin girişinin yasak olduğu şehir adeta film sahnelerini andırıyor. İçinde evlerin, otellerin, okulların ve eğlence mekanlarının olduğu, doğanın ele geçirdiği yerleşim yeri tekrardan hayata döndürülmeyi bekliyor.

Yorumlar (0)