Ruhani’den, diplomasiye tek şartlı yeşil ışık

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’a yönelik uygulanan yaptırımların kaldırılması şartıyla müzakerelere başlanabileceğini söyledi.

DÜNYA 04.03.2021, 12:24 04.03.2021, 14:44
Ruhani’den, diplomasiye tek şartlı yeşil ışık

“Yaptırımları kaldırsınlar, diplomasi devreye girsin ve müzakerelere başlayalım” diyen Ruhani, nükleer anlaşmaya yeni konuların eklenemeyeceğini ve bunun tamamlanmış bir metin olduğunu belirterek, “Uluslararası konuların diplomasi yoluyla halledilmesini istiyorlarsa bunun yolu yaptırımların kalkmasından geçiyor. Yaptırımlar diplomasiye engeldir. ABD yaptırımları kaldırırsa daha sıcak ilişkiler kurulur." dedi.

“Bu gecikmeden ABD sorumludur”

Yaptırımların kalkması ve diplomasinin devreye girmesi için acele edilmesi çağrısında bulunan Ruhani, "Bugünün işini yarına bırakmanın kimseye faydası yok. Bu gecikmeden ABD sorumludur. İran, yaptırımlar kalktığında taahhütlerine uyacağını ilan etti. Zamanı israf etmeyelim." diye konuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliği yapmak istediklerini ve raporların da bunu doğruladığını savunan Ruhani, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin ABD desteğiyle UAEA Yönetim Kurulundan İran karşıtı karar çıkarma girişimleriyle ilgili olarak ise şu ifadelere yer verdi, “Bizimle dostluk iddiasında bulunan bazı Avrupa ülkeleri, İran karşıtı bir karar çıkarma peşindeler. Onlara bunu yapmamalarını tavsiye ediyorum. Ajans, siyasi meselelerin yeri değildir. Nükleer faaliyetlerimiz yüzde yüz barışçıldır. Ajansın denetimlerini rahat bir şekilde yürütmesini istiyoruz."
 

Yorumlar (0)