Ruhani: Devrim birkaç ay içinde yıkılacaksa neden taviz veriyorlar? 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin İran ile müzakere için birçok dünya liderini arabulucu olarak gönderdiğini kaydederek, "ABD'lilerin dediği gibi eğer devrim birkaç ay içinde yıkılacaksa neden taviz veriyorlar? ABD bir gün maksimum baskıların sonuç vermediğini görecek, teslim olacak ve müzakere masasına oturacak." dedi. 

DÜNYA 19.02.2020, 12:03
Ruhani: Devrim birkaç ay içinde yıkılacaksa neden taviz veriyorlar? 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalar yaptı. 

Ruhani, ABD yaptırımları ve bu ülke ile müzakerelere ilişkin değerlendirmede bulundu. 

ABD yönetiminin İran ile müzakere için birçok dünya liderini arabulucu olarak gönderdiğini belirten Ruhani, "ABD'lilerin dediği gibi eğer devrim birkaç ay içinde yıkılacaksa neden taviz veriyorlar? ABD bir gün maksimum baskıların sonuç vermediğini görecek, teslim olacak ve müzakere masasına oturacak. Tüm haklarımızı da kabul edecek." diye konuştu. 

"Süleymani ile konuşarak sorunlar çözülebilirdi"

Ruhani, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün eski komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi nedeniyle Kongre tarafından ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray ve Pentagon'un İran'a karşı yetkilerinin kısıtlandığını anımsatarak, "ABD, bölge meselelerini çözmek isteseydi Süleymani ile iş birliği içinde ve onun vasıtasıyla bunu yapabilirdi. Şimdi bu işi 20 kişiyle yapmalı. Süleymani ile konuşarak sorunlar çözülebilirdi. Şimdi işleri daha da zorlaştı." ifadelerini kullandı. 

"Washington yönetimi geri atmak zorunda kalabilir"

2013 ve 2015 yıllarında ABD'yi zorla müzakere masasına oturttuklarını ve istemediği halde anlaşma belgesini imzalattıklarını kaydeden Ruhan, şu anda da aynı şeyi yapabileceklerini ve Washington yönetimini geri adım atmak durumunda bırakabileceklerini iddia etti. 

"Yaptırımların etkisiz olduğunu söyleyen ABD destekçisidir"

Ruhani, yaptırımlar sebebiyle İran'a ait malların Batı limanlarında takılı kaldığını ve rafineriler ile doğal gaz tesislerinin çalışamadığına dikkat çekti.

2015 yılında yaptırımların kaldırılmasının ardından petrol ihracatının 900 binden 3 milyon varile çıktığını, tüm Doğu ve Batı bankalarıyla iletişime geçerek bir ülkeden 5 milyar dolar kredi aldıklarını ifade eden Ruhani, şunları söyledi:

"Hiç kimse yaptırımların etkili olmadığını ve hükümetin güçlü olması gerektiğini söyleyemez. Bu ABD'nin temize çıkarılması demektir. Yaptırımların etkisiz olduğunu söyleyen ABD destekçisidir. Bunlar, 'ABD kötü bir iş yapmadı' demek istiyor. Bu tür iddialar gerçekten uzaktır ve yalandır. Aynı zamanda ABD savunuculuğudur."

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 21 Şubat günü düzenlenecek seçimler için halka sandığa gitme çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)