Ruhani'den "ağır" itiraf: Devrimden bu yana...

İran'ın 1979 yılındaki devrimden bu yana en ağır günleri yaşadığı itirafında bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Şimdiye kadar petrol satışında ve bir petrol tankerinin hareketinde bu kadar sorun yaşamamıştık." ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 12.11.2019, 11:32
Ruhani'den "ağır" itiraf: Devrimden bu yana...

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani İran'ın güneyindeki Kirman eyaleti yetkilileriyle bir araya geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kirman eyaletinde yaptığı konuşmada İran'ın petrol satışı ve geliriyle ilgili önemli itiraflarda bulundu.

Ülkenin normal şartlara sahip olmadığını hatta çok ağır bir süreçten geçtiklerini itiraf eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran, 1979 yılındaki devrimden bu yana en ağır günleri, en ağır ayları yaşıyor. Şu ana kadar petrol satışında ve bir petrol tankerinin hareketinde bu kadar sorun yaşadığımızı, bu kadar zorlandığımızı hatırlamıyorum." dedi.

"Kuyuları aktif duruma getirmenin maliyeti 800 milyon dolar"

2011-2012 yıllarında yaptırım uygulandığında İran'ın petrol satışının 1 milyona kadar gerilediğini fakat nükleer anlaşmadan sonra 2 milyon 800 bin varile yükseldiğini anımsatan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Ekonomiden anlamayanlar, 'petrolü satmasak da önemli değil, kapısına kilit vururuz sonra satarız yine, madencilik ve çiftçilik faaliyetlerini de durdurabiliriz sonra yaparız' diyebilir fakat maharet kapıları kapatmak değil açmaktır. Ülke ekonomisi durağanlık kabul etmez. Sürdürülebilir olmalı. 'Kapatır sonra tekrar açarız' diyemezsiniz. O kilidi vurduktan sonra tekrar açmak kolay bir şey değil. Nükleer anlaşmadan sonra kuyuları yeniden aktif duruma getirmek için 800 milyon dolar harcadık."

"Petrolü satamazsak yüzde 70 kaynak açığımız olur"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin sadece ithalat için yılda yaklaşık 60 milyar dolar gerektiği bilgisini vererek, vergilerin Tahran idaresinin İran'ı yönetebilmek için ihtiyaç duyulan paranın sadece yüzde 30'unu karşılayabildiğini ve petrolü satamamaları durumunda geriye kalan yüzde 70'inin temini için ellerinde kaynak bulunmadığını itiraf etti.

Yorumlar (0)