Putin’in müttefik kazanma çabası “aleyküm selam” dedirtti

Rus lider Putin, geçtiğimiz günlerde İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi ağırladı. Salona “selamun aleyküm” diyerek giren Reisi’ye karşı Putin’in “aleyküm selam” yanıtını vermesi, “Putin dersine iyi çalışmış” dedirtti. Ukrayna-Rusya kriziyle birlikte dünya ülkelerinin düşmanlığını kazanan Putin’in İran’la müttefiklik içerisine girmesi için bu jestin yapıldığını söyleyenler çoğunlukta. 

DÜNYA 24.01.2022, 08:09 24.01.2022, 10:18
Putin’in müttefik kazanma çabası “aleyküm selam” dedirtti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi geçtiğimiz günlerde Kremlin’de ağırlamıştı. O görüşmeye ait görüntüleri önceki gün yayınlayan bir Rus televizyon kanalı, Putin’in Reisi’yi içtenlikle karşıladığı anlara dikkat çekti. 



“Aleyküm selam” sözcüğü jest sayıldı 

İbrahim Reisi, görüşmenin yapılacağı salona “selamın aleyküm” diyerek giriş yaptı. Bunun üzerine Putin ise selamını aldı. Bu dikkat çekici an ve sonrasında Putin’in Reisi’yi kahkahalarla karşılaması televizyonda yayınlandı.  



“Sizi gördüğüme memnun oldum.” ifadelerini karşılıklı olarak kullanan liderler fotoğraf verdikten sonra basına kapalı görüşme gerçekleşti. 



Putin ve Reisi kendilerine müttefik arıyor 

İran, ABD ile imzaladıkları 2015 anlaşmasının maddelerine uymayarak zenginleştirilmiş uranyum üretim ve kullanımını artırmış bu da AB ve NATO ülkelerini harekete geçirmişti. Kasım ayında Tahran’a bir dizi heyet gönderilerek “uranyum üretmemek konusunda anlaşma” müzakereleri başlatılmıştı. O günden bu yana İran, dünya sahnesinde düşman devlet ilan edildi.  

Rusya ise düşman devlet ilan edilen bir diğer ülke olarak biliniyor. Bunun sebebi Ukrayna krizinin patlak vermesi ve Rus askerlerinin Ukrayna sınırına konuşlandırılması. İran ve Belarus haricindeki tüm ülkeler, Rusya karşısında yer alarak Ukrayna’yı destekliyor. Belarus, Rusya’nın tam yanındayken İran ise bu konuda sessizliğini koruyor. 

Yorumlar (0)