Putin’den Reisi için dikkat çeken açıklama: ‘Rus helikopterinde sorun çıkmadı’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşmede, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasıyla ilgili olarak, kafiledeki Rus helikopterlerinin aynı şartlarda sorunsuz uçtuğunu belirtti.

DÜNYA 25.05.2024, 01:35 Buse Önder
Putin’den Reisi için dikkat çeken açıklama: ‘Rus helikopterinde sorun çıkmadı’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden devlet başkanı olduktan sonraki ikinci yurt dışı ziyaretini Belarus'a gerçekleştirdi. Minsk'te Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya gelen Putin, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ikili ilişkilerin yanı sıra savunma, güvenlik, ekonomik, kültürel ve insani konuları ele aldıklarını belirtti.

Putin, görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini vurgulayarak, "Başbakan yardımcıları ve bakanlarımızın da katılımıyla savunma, güvenlik, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda birçok konuyu ele aldık," dedi.

‘Müzakereleri Ukrayna tarafının isteği üzerine Türkiye'ye taşıdık’

İsviçre'de haziran ayında düzenlenecek Ukrayna konulu konferansa Rusya'nın davet edilmemesine değinen Putin, Ukrayna ile İstanbul'da yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının batılı ülkelere bağlı olduğunu söyledi. Putin, "Rusya müzakereleri hiçbir zaman reddetmedi. Belarus'ta başlattığımız müzakereleri Ukrayna'nın isteği üzerine İstanbul'a taşıdık" şeklinde konuştu.

Putin, müzakereler sonucunda anlaşmaya varıldığını ve taslak hazırlandığını belirterek, Ukrayna müzakere heyeti başkanının bazı maddeleri imzaladığını vurguladı. Hem Ukrayna hem de Rusya tarafının anlaşmadan genel olarak memnun olduğunu belirten Putin, “Sonuçlandırılması gereken bazı noktalar vardı ancak Ukrayna tarafı bu belgeyi imzaladıysa, bundan memnun oldukları anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

‘Zelenski'nin meşruiyetinin sona erdiğinin farkındayız’

Putin, görev süresi 20 Mayıs'ta sona ermesine rağmen savaş nedeniyle koltuğunda kalmaya devam eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'yi eleştirerek, "Bu durum nedeniyle müzakere masasında kimin olacağı belirsiz. Zelenski'nin meşruiyetinin sona erdiğinin farkındayız. İsviçre'deki konferansın amaçlarından birinin, Kiev rejiminin sponsorları olan Batı toplumuna Zelenski'nin meşruiyetini teyit ettirmek olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yasal olarak bağlayıcı belgeleri imzalamak için muhataplarının kim olduğunu bilmeleri gerektiğini vurgulayan Putin, "Ukrayna'da bu sorunun parlamento, Anayasa Mahkemesi veya diğer hükümet organları tarafından yanıtlanması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Reisi'nin helikopter kazası

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ise İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasına değindi. Lukaşenko, ABD ve batılı ülkelerin ambargoları nedeniyle İran'ın teknolojik gelişimini sürdüremediğini ve bu yaptırımların helikopterlerin bakımının yapılamamasına neden olabileceğini belirtti.

Lukaşenko, "Onların yolcu gemilerine, uçaklara, helikopterlere ve diğer ulaşım araçlarına yaptırım uygulama hakları yoktu. Bu normal mi? Bu helikopteri sen sattın. Belki de bakımı düzgün yapılsaydı böyle bir sorun yaşanmayacaktı" ifadelerini kullandı.

Putin ise Reisi'yi taşıyan helikopter kafilesinde Rus helikopterlerinin de bulunduğunu belirterek, "Heyetteki diğer 2 helikopter Rus helikopteri olduğu için, aynı rota ve şartlarda olmasına rağmen sorun çıkmadı" dedi.

Yorumlar (0)