Putin: Ukrayna tahılı yoksul ülkeler yerine AB ülkelerine gidiyor

Vladivostok şehrinde gerçekleştirilen Doğu Ekonomi Forumu’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna tahılı yoksul ülkeler yerine AB ülkelerine gidiyor. Tahılın güzergahını değiştirmeyi düşünmek zorundayız” dedi. 

DÜNYA 07.09.2022, 10:29
Putin: Ukrayna tahılı yoksul ülkeler yerine AB ülkelerine gidiyor

Rusya’nın Vladivostok şehrinde Doğu Ekonomi Forumu düzenlendi. Forumda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’ya uygulanan ağır yaptırımlar sonrası Avrupa’daki üretimin durma noktasına geldiğini vurguladı. Küresel ekonomide doğu ülkelerinin daha çok söz sahibi olmaya başladığını dile getiren Putin, ülkesine uygulanan ağır yaptırımların Rusya’dan ziyade Avrupa ülkelerine zarar verdiğini vurguladı. 

“Avrupa ülkelerinde bugün üretim durma noktasına gelmiş vaziyettedir”

Rusya’ya uygulanan ambargoların tüm dünyayı büyük bir risk altına soktuğunu dile getiren Putin, “Batı, onlarca yıldır ülkemize ambargo politikası yürütüyor. Ancak bu süreçte dünyada büyük değişiklikler oldu ve Asya Pasifik’in küresel ekonomideki gücü oldukça arttı. Batı, bunu göremiyor. Onlar hala kendilerinin arzuladığı sistemi korumayı hedefliyorlar. Batılı devletler, ekonomi ve güvenlik politikaları açısından kısa vadeli kararlar alıyor ve en çok zararı da kendilerine veriyorlar. Rusya ile ilişkileri kesen Avrupa ülkelerinde bugün üretim durma noktasına gelmiş vaziyettedir” şeklinde konuştu. 

“Ülkeler artık kendi para birimleri ile hareket etmek istiyorlar”

Tüm dünyada dolar, avro ve sterline güvenin azaldığını belirten Putin, “Bu para birimleri küresel ölçekte uzun yıllardır kullanılıyor. Ancak bu paraların tamamı son yıllarda oldukça güven kaybetti. Ülkeler artık kendi para birimleri ile hareket etmek istiyorlar. Bu kapsamda Gazprom ve Çin, doğalgaz alım-satımı için yüzde 50-50 oranında yuan ve ruble ile ödeme sistemine geçti. İki ülke için de verimli ve yerinde bir karar olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan bu sene ülkemizdeki enflasyon oranının yüzde 12 olmasını bekliyorum. Önümüzdeki yıl belirlediğimiz tüm hedeflere ulaşacağız. Enflasyonu da istenilen noktaya çekeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Ukrayna tahılının ihtiyaç sahibi ülkelere ulaşması için her şeyi yaptık”

Konuşmasında Ukrayna tahılının güzergahına ilişkin de dikkat çekici mesajlar veren Vladimir Putin, “Ukrayna tahılının ihtiyaç sahibi ülkelere ulaşması için her şeyi yaptık. Ancak bugün tüm Ukrayna tahılı yoksul ülkeler yerine AB ülkelerine gidiyor. Bu sistem devam ederse bazı ülkelerde açlık ve kıtlık sorunları daha da artacak. İnsani felaketlerin büyümesine izin veremeyiz. Bu açıdan Ukrayna tahılının güzergahını değiştirmeyi düşünmek zorundayız. İhtiyaç sahibi ülkeler, bu süreçten en yüksek seviyede faydalanmalı” dedi.

“Rusya, ulusal değerlerini savunmaya devam edecek”

Batı dünyasının ağır yaptırımlarına rağmen Rusya’nın ayakta kalmaya devam ettiğini dile getiren Putin, “Ülkemiz, Batılı devletlerin teknolojik ve finansal saldırılarıyla başa çıkıyor. Rus finans piyasası stabilize edildi. Bazı bölgelerde ve sektörlerde hala problemlerin olduğu doğru. Ancak bunların da üstesinden geleceğiz. Rus ekonomisini desteklemeye devam etmek önemli. Rusya bugün olduğu gibi yarın da ulusal değerlerini savunmaya devam edecek” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)