Putin'e hayat boyu dokunulmazlık hakkı!

Rusya'nın yasama sisteminin alt meclisi Duma'da, mevcut başkan Vladimir Putin ve yaşıyor olan devlet başkanlarına hayat boyu dokunulmazlık sağlayacak yasa tasarısı ilk oylamayı geçti.

DÜNYA 19.11.2020, 23:26
Putin'e hayat boyu dokunulmazlık hakkı!

Rusya'da, devlet başkanlığı yapmış kişilerin hayat boyu dokunulmazlığa sahip olmasını sağlayan yasa tasarısı kabul edildi.

Milletvekilleri, devlet başkanlığı görevi yapanların, görev süreleri bittikten sonra da dokunulmazlıklarının devam etmesi ve haklarında cezai soruşturma açılmasının önüne geçen bir tasarıyı, Rusya'nın yasama sisteminin birinci kanadı Duma’da kabul etti.

Vladimir Putin’in korunması için hazırlandığına yönelik eleştirilere sebep olan tasarı, eski devlet başkanları ve ailelerine, görev süreleri bittikten sonra bile haklarında gözaltı, tutuklama, ev araması, cezai ve idari soruşturma açılmasına engel oluyor.

Yine eski devlet başkanlarına verilen dokunulmazlık gereği, görev süresi sona erdikten sonra, konut, özel otomobil, ofis, bavul ve belgelerinin aranması yasaklanıyor. Tasarıya göre dokunulmazlık, yalnızca ihanet ve diğer ciddi suçlar için kaldırılabilecek.

Vladimir Putin görevi bırakıyor mu?

An itibarıyla, eski başkanlar sadece görevdeyken işlenen suçlardan dolayı cezadan muaf tutuluyor. Vladimir Putin halen görevde olduğu için 2008-2012 yılları arasında devlet başkanı olan Dmitry Medvedev, tasarının onaylanması durumunda söz konusu yasadan faydalanabilecek Rusya'nın yaşayan tek eski başkanı.

Yasa tasarıları 68 yaşındaki Vladimir Putin'in istifa etmeyi planladığına dair söylentileri yeniden gündeme getirdi ancak Kremlin sağlığının iyi olduğunu belirterek söz konusu söylentileri yalanladı.

Yorumlar (0)