Putin'den korona kararı: 1 hafta izin verdi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde gelecek haftayı "ücretli tatil" ilan etti.

DÜNYA 25.03.2020, 16:42 25.03.2020, 17:17
Putin'den korona kararı: 1 hafta izin verdi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da halka seslendi. 

Rusya'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele edecek güçte olduğunu kaydeden Rus lider, önceliğinin halk sağlığı olduğunu söyledi. 

Putin, gelecek haftayı "ücretli tatil" ilan ederek, 22 Nisan günü yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumunun da ileri bir tarihe ertelendiğini kaydetti. 

Söz konusu "ücretli tatil"in yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemeye fayda sağlayacağını vurgulayan Putin, referandumun yeni tarihinin daha sonra yeniden belirleneceğini söyledi. 

Putin, "Halk oylamasının daha ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bölgelerdeki ve ülke genelindeki durumun nasıl geliştiğini değerlendireceğiz ve yalnızca profesyonel görüşü, doktorların, uzmanların tavsiyelerini esas alarak halk oylamasının yeni günüyle ilgili karar alacağız." ifadelerini kullandı.

28 Mart - 5 Nisan tarihleri arasındaki "ücretli tatil" döneminde eczanelerin, sağlık kuruluşlarının, finans kuruluşlarının, marketlerin ve taşımacılık sektörünün yanı sıra tüm hükümet kurumlarının çalışmayı sürdüreceğini aktaran Putin, iş dünyasına da seslendi.

Putin, iş gücü piyasasında istikrarı sağlama ve işsizliğin artmasına imkân tanımama çağrısında bulunarak, "Şimdi tüm işverenlere sesleniyorum; ana görevimiz işgücü piyasasında istikrarı sağlamak, işsizliğin artmasına izin vermemektir. Devlet, bu görevlerin yerine getirilmesine iş dünyasına destek sunacak." ifadelerini kullandı. 

Çalışanların işlerinde kalabilmeleri için KOBİ'lere yardımcı olunması gerektiğini kaydeden Putin, "Başta hizmet sektöründekiler olmak üzere KOBİ'ler, mikro işletmeler şu anda ciddi zorluklarla karşı karşıya. Siparişleri ve ciroları azalıyor. Bu tür şirketlere çalışmalarını sürdürmeleri, yani çalışanlarını işte tutmaları için yardım edilmeli." diye konuştu. 

Putin, 8 bin ruble (100 dolar) seviyesinde olan işsizlik ödeneğinin asgari ücretle aynı seviyeye yani 12 bin 130 rubleye çıkarılmasını tavsiye ederek, çocuklu ailelere de yardımcı olunacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Çocuklu aileleri desteklemeliyiz. Nisandan itibaren önümüzdeki 3 boyunca çocuk parası alma hakkı bulunan ailelere 3 yaşına kadarki her çocuk başına aylık 5'er bin ruble ödenmesini öneriyorum." dedi. 

Yorumlar (0)