Putin'den 'Batı' ile gerilimi tırmandıracak açıklama

Vladimir Putin, NATO ve ABD’nin Rusya'nın güvenlik garantilerine dair verdiği cevabı yanıtlamaya henüz hazır olmadıklarını söyleyerek, “Bizim ana endişelerimizin göz ardı edildiği açık bir şekilde görülüyor. Hiç kolay olmayacak fakat bir karar alacağız." dedi.

DÜNYA 01.02.2022, 21:46
Putin'den 'Batı' ile gerilimi tırmandıracak açıklama

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin Sarayı'nda Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı görüşmenin akabinde düzenlenen ortak basın toplantısında, Ukrayna krizine dair yorum yaptı.

NATO ve ABD'nin Rusya'nın güvenlik garantilerine yönelik tekliflerine verdiği cevapları eleştiren Putin, “NATO ve ABD'nin 26 Ocak tarihinde ilettiği cevapları dikkatli bir şekilde inceliyoruz. Bizim ana endişelerimizin göz ardı edildiği açık bir şekilde görülüyor." dedi. 

Putin, bahse konu cevaplarda, Rusya yönünden kilit öneme sahip bazı noktaların yer almadığına vurgu yaparak, “Batı'nın güvenlik garantilerine ilişkin tekliflere cevabında, Rusya yönünden 3 kilit unsuru görmüyoruz. Sınırlarımızın yakınlarına silah sistemleri konuşlandırılması, NATO’nun genişlemesi ve NATO'nun Avrupa’daki askeri altyapısının 25 yıl önceki haline geri döndürülmesine yönelik yeterli cevap göremedik.” sözlerini sarf etti.

NATO ve ABD'nin, Rusya’nın endişelerini yok saydığını kaydeden Putin, “NATO, devletlerin seçme hürriyetinden bahsediyor fakat birinin güvenliğini, bir diğeri pahasına kuvvetlendiremezsiniz.” diye konuştu. 

"NATO bizi kandırdı"

NATO’nun, askerlerinin doğuya doğru gelmemesi hususunda kendilerine söz verildiğine işaret eden Putin, “NATO, Romanya, Polonya ve Baltık ülkeleri bizi kandırdı." ifadelerini kullandı. 

Ukrayna’nın NATO üyesi yapılması ihtimalini de yorumlayan Putin, şöyle konuştu:

“Ukrayna'ya ait belgelerde Kırım'ın askeri güç kullanılarak geri alınacağı yazılmış. Ukrayna'nın NATO'ya üye olduğunu, Romanya ve Polonya'da olduğu gibi silahlarla donatıldığını ve Kırım'ı almak için operasyon başlattıklarını düşünelim. Bu, bizim egemen toprağımızdır. Bu konu tartışmaya kapalıdır. NATO ile mi savaşmamız gerekiyor?

Biz dahil tüm ülkelerin menfaatleri dikkate alınmalıdır. Ukrayna, NATO üyesi olursa bizim güvenliğimiz baltalanır. 

NATO ve ABD ile güvenlik hususunda diyalogun devam etmesini umuyoruz. Umarım sonunda bir çözüme ulaşılır. Hiç kolay olmayacak fakat bir karar alacağız. Bugün nasıl bir cevap olacağını söylemek için hazır değilim."









Yorumlar (0)