Prison Break’ın başrol oyuncusu Wentworth Miller, hastalık teşhisini açıkladı 

Prison Break dizisiyle dünya çapında ünü yakalayan Wentworth Miller, bir sene önce kendisine otizm teşhisinin konduğunu açıkladı.  

DÜNYA 28.07.2021, 11:50 28.07.2021, 12:08
Prison Break’ın başrol oyuncusu Wentworth Miller, hastalık teşhisini açıkladı 

Prison Break dizisindeki başrolü ile dünya genelinde ünü yakalayan ve fenomen haline gelen 1972 doğumlu Wentworth Miller, geçen sene kendisine otizm teşhisinin konulduğunu açıkladı. “Bu değiştireceğim bir şey değil. Otizmli olmak, başardığım, dile getirdiğim ve kim olduğum meselesinin merkezinde yer alıyor.” ifadelerini kullandı. 

Konu ile alakalı sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Miller, beyaz zemin paylaşıp altına yazdığı yazı ile hayranlarını şok etti. “Gayri resmi otizm teşhisini almamın üzerinden bir sene geçti. Bundan sonra da resmi bir teşhis kondu. Böyle bir tanı almak, pek çok kişinin hoşlanmayacağı bir ayrıcalıktır. Bu şok edici oldu ama sürpriz değildi. Otizm hakkında yeterince bilgim yok ve öğrenmem gereken çok şey var. Şu anda öğrenme sürecim sürüyor. Yaklaşık 50 senelik hayatımda kazandığım deneyime şimdi yeni bir mercekle bakıyorum.” şeklinde açıklama yapan Miller’ın söyleyecek cümleleri ise oldukça uzundu. 



Herkese teşekkür etti 

Miller: “Odada aniden belirten yüksek sesli ve bilgisiz bir ses olmak riskini taşımak istemiyorum. Otizmli topluluklar tarih boyunca hep vardı. Ben de yalnızca elimi kaldırıp ‘Buradayım.’ diyorum. Beni de fark eden olmuştur. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak seneler boyunca bana lütuf gösteren, yanımda yer alan, dünyayı benim için anlamlı bir yere dönüştüren ve hareket etmeme izin veren herkese teşekkür ederim.” 



Prison Break dizisiyle fenomen olmuştu 

Wentworth Miller, 2005-2009 seneleri arasında 4 sezon boyunca yayınlanan ve hayranlarının ısrarı ile de 2017 senesinde beşinci sezonu çekilen Prison Break isimli dizide Michael Scofield ismiyle başrol oynamış ve dünya genelinde fenomen haline gelmişti.  

Dizi senaryosuna göre Michael, işlemediği bir suç sebebiyle idam cezasına çarptırılan ve idama kadar hapishanede tutulan ağabeyi Lincoln Burrows’u kurtarmak amacıyla suç işleyip hapse giriyordu. Hem ağabeyini hem de kendisini hapishaneden kurtarmak için dahiyane bir kaçış planı hazırlayan Michael, 2005’ten bu yana en çok sevilen başrollerden biri. 



Eşcinsel olduğunu 2013’te açıklamıştı 

Miller, dizinin getirdiği şöhret ile tanınmaya başladıktan sonra pek çok kadın ile hakkında ilişki dedikodusu çıkmıştı. Buna karşın Wentworth, eşcinsel olduğunu 2013 senesinde açıklamıştı. St. Petersburg Uluslararası Film Festivali’ne yazdığı açık mektup ile eşcinsel olduğunu açıklayan ünlü oyuncu, mektubu açık şekilde yazmasının sebebinin, Rusya’nın karşı olduğu LGBT+ ve eşcinsellere uyguladığı şiddet olduğunu ifade etmişti. 

Wentworth Miller, film festivaline davet edilse de bunu geri çevirmiş ve mektubunda şunları yazmıştı: “Eşcinsel bir erkek olarak davetinizi geri çevirmek zorundayım. Bu günlerde Rusya’da LGBT+ kadın ve erkeklere karşı yapılan davranışlar kabul edilebilir gibi değil. Bu sebeple ben de insanların temel haklarından mahrum bırakıldığı bir ülkenin festivaline katılmayı reddediyorum.” 



Yetişkinlerde otizm nedir? Nasıl olur? 

Otizm, çok çeşitli türleri olan ve semptomları da kişiden kişiye değişen bir sendromdur. Toplumun bazı kesimleri tarafından hastalık olarak da bilinir. Normalde çok küçük, bebek denilecek yaşlarda tanısı koyulabilen otizm çeşitlerinden bazılarının tanısı yetişkinlik çağında da konulabilir. Bu sendromla birlikte kişi kaç yaşında olursa olsun beyin işlevleri etkilenmektedir. Sendrom ile beraber sosyal etkileşim ve iletişim sorunları oluşmaya başlar.  

Otizm tanısı alan yetişkinlerdeki en şiddetli belirti, günlük sorumlulukları yerine getirememektir. Bu da insanların hızlı şekilde bakıma muhtaç olmaları anlamına gelir. Yetişkin otizm sendromlular çoğunlukla aile bireyleri ile aynı evde yaşayabilseler de bazılarının bakım evlerine nakledilmesi gerekebilir.  

Otizm sendromlu yetişkinler bir işi başlatmakta ve sürdürmekte zorluk çekerler. Bu kişilerdeki en belirgin özelliklerden bir diğeri de empatiden yoksun olmaktır. Bu belirti sebebiyle bireyler toplumda “soğuk” kişi olarak tanınır. Sendrom tanısı konulan yetişkinler genellikle takıntılı insanlardır. Bir sese, sayıya, davranışa karşı takıntılı olabilirler. 

 

Yorumlar (0)