Pekin'de kritik görüşme!

Hong Kong Baş Yöneticisi Lam, şehirdeki bölge seçimlerinden bu yana ilk kez Pekin'e gidiyor.

DÜNYA 14.12.2019, 11:25
Pekin'de kritik görüşme!

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, Cumartesi günü Çin'in başkenti Pekin'e gidiyor. Lam'ın Pekin ziyareti, Kasım ayında düzenlenen bölge konseyleri seçimlerinde alınan ağır yenilgiden sonra bir ilk olarak dikkat çekiyor. Lam'ın ziyareti, Hong Kong yönetiminde değişiklik yapılacağı düşüncesine yol açtı.

Lam, 4 günlük Pekin ziyaretinde Hong Kong'un siyasi ve ekonomik durumunu konuşacak ve Pazartesi günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le buluşacak.

Hong Kong'da neler oluyor?

Hong Kong, son 6 aydır demokrasi yanlısı ayaklanmalarla çalkalanıyor. Geçtiğimiz ay düzenlenen bölge konseyi seçimlerinde demokrasi yanlıları tarafından ağır bir mağlubiyete uğrayan Lam ve yönetimi, özellikle Hong Konglu gençlerin çok büyük tepkisini çekiyor. Dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olan Hong Kong'da toplumsal ve ekonomik eşitsizlik gençlerin en büyük sorunlarından biri.

Lam daha ne kadar destek görecek?

Carrie Lam, geçtiğimiz hafta en büyük hedefinin şehirde düzeni yeniden tesis etmek olduğunu ve kabine değişikliğinin "acil bir görev olmadığını" söylemişti. Pekin yönetiminin Hong Kong Baş Yöneticisi Lam'a daha ne kadar süre destek vereceği bilinmiyor.

Çin, Hong Kong'daki eylemlerin "dış güçlerin müdahalesi" yüzünden yaşandığını iddia ediyor ve Hong Kong'un içişlerine karıştığı iddialarını reddediyor. Hong Kong, Çin'e bağlı olmasına rağmen "bir devlet iki yönetim" anlayışıyla özerk bir yönetim tarafından yönetiliyor.

Yorumlar (0)