Pakistan ve Hindistan'da Trump rüzgarları

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Keşmir sorununda ara buluculuk teklifine" dair açıklamaları Pakistan'da olumlu, Hindistan'da ise olumsuz tepki aldı.

DÜNYA 24.07.2019, 18:41
Pakistan ve Hindistan'da Trump rüzgarları

ABD Başkanı Trump'ın hafta başında Pakistan Başbakanı İmran Han'a Washington ziyareti esnasında, Hindistan ile ihtilafa sebep olan Keşmir sorununun çözümü için ara buluculuk yapabileceğine dair sözleri iki ülke kamuoyunda farklı yankı buldu.

Teklif, Pakistan yönetimi tarafından olumlu karşılandı. Başbakanlık'tan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Pakistan Başbakanı ABD Başkanı ile görüşmesi sırasına başta Cammu ve Keşmir'deki ihtilaf olmak üzere kronikleşmiş sorunların daima diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesinden yana olduğunu vurgulamıştır." denildi.

Başbakan İmran Han'ın Kurumsal İletişim Danışmanı Fidevs Aşık Avan da Karaçi'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı'nın Keşmir sorunundaki ara buluculuk önerisini olumlu karşılıyor ve çözüm için bu yönde atılacak adımları destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Avan, Keşmir konusunun ABD Başkanı Donald Trump tarafından bir sorun olarak kabul edilmesinin Pakistan için başlı başına bir zafer olduğuna değindi.

HİNDİSTAN'DA TEPKİLER

Diğer taraftan, Trump'ın açıklamaları Keşmir sorununu kendi iç meselesi olarak gören Hindistan'da tepkiyle karşılandı.

Muhalefet liderleri Trump'ın açıklamaları hakkında, parlamentonun her iki kanadında hükümetin cevaplaması için soru önergeleri verdi.

Ana muhalefetteki Kongre Partisi lideri Rahul Gandhi Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Başkan Trump, Başbakan Modi'nin ona (Trump'a) Keşmir konusunda Hindistan ile Pakistan arasında ara bulucuk yapmasını rica ettiğini söylüyor! Eğer bu doğruysa Başbakan Modi Hindistan'ın çıkarlarına ve 1972'de imzalanan Şimla Anlaşması'na ihanet ediyor demektir. Başbakan ABD Başkanı ile böyle bir buluşmaya neyin sebep olduğunu halka açıklamak durumunda." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)