On binlerce kişi resmen 'ölü' sayılacak!

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, iç savaşın ardından halen daha bulunamayan on binlerce kişinin resmen "ölü" ilan edilmesi kararını verdi.

DÜNYA 20.01.2020, 18:36
On binlerce kişi resmen 'ölü' sayılacak!

Sri Lanka Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Rajapaksa'nın iç savaşta kaybolan on binlerce kişi için ölüm belgesi hazırlanması yönündeki kararını, geçen hafta BM koordinatörü ile yaptığı toplantıda aktardığı belirtildi.

"Büyük bölümünü, Tamil Kaplanları isyancıları götürdü"

Açıklamada, kayıp kişiler için "Büyük bölümü, Tamil Kaplanları isyancıları tarafından götürüldü veya zorla silah altına alındı. Kayıpların aileleri buna şahitlik ediyor. Öte yandan onlara ne olduğunu bilmiyorlar ve kayıp olduklarını iddia ediyorlar." denildi.

Sri Lanka'da aileler, 2009 yılında sona eren iç savaş sırasında kaybolan çoğu etnik Tamil yakınlarının bulunması isteğiyle yıllardır gösteriler gerçekleştiriyordu.

İç savaş boyunca birçok kişinin, Tamil Kaplanları'nın yanı sıra paramilisler ve güvenlik güçleri tarafından alıkonulduğu belirtiliyordu.

Sri Lanka ordusu isyanı bastırmıştı

Sri Lanka'da Tamil grupları, 1970'lerin başında Budizm'in "resmi din" ilan edilmesiyle mücadele için "Tamil Kaplanları"nı kurmuş ve silahlı mücadele başlatmıştı. Sri Lanka ordusu Tamil isyancılarını 2009'da bastırmıştı.

Ülkede 26 yıl devam eden ve yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü tahmin edilen iç savaşta iki tarafın da savaş suçu işlediği iddia edilmişti.

Yorumlar (0)