Omicron paniği sonrası DSÖ'den açıklama

DSÖ, Kovid-19'un Omicron varyantının, çok daha hızlı yayıldığına ve Delta dahil olmak kaydıyla koronavirüsün diğer varyantlarına nazaran daha şiddetli bir hastalık seyrine sebep olduğuna ilişkin net bir kanıt bulunmadığını bildirdi.

DÜNYA 29.11.2021, 01:30
Omicron paniği sonrası DSÖ'den açıklama

Örgüt tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Omicron varyantının görüldüğü Afrika kıtasının güney bölgesindeki ülkelere seyahat yasağı getirilmeye başlanması eleştirildi.

"Sınırlarınızı Afrika'ya kapatmayın"

Söz konusu açıklamada, "Çok sayıda ülke, yeni Omicron varyantına ilişkin kuşkular sebebiyle Afrika ülkelerine yönelik uçuş yasakları uygulamaya başlarken, DSÖ, bilimi takip etmeyi sürdürüyor." denildi.

DSÖ, seyahat sınırlamalarının, Afrika ülkelerinde tedarik zincirleri ve geçim kaynakları hususunda negatif etki meydana getirebileceği gerekçesiyle hudutların kapatılmamasına yönelik çağrıda bulundu.

"Net kanıt yok"

Omicron varyantının Delta dahil olmak üzere diğer varyantlara nazaran çok daha bulaşıcı bir varyant olup olmadığının ve bireyler arasında çok daha kolay bir şekilde yayılıp yayılmadığının net bir şekilde ortaya konulmadığının vurgulandığı açıklamada, buna karşın Afrika'nın güney bölgelerindeki ülkelerde koronavirüs testi pozitif netice veren insan sayısının yükseldiğine işaret edildi. Bahse konu açıklamada, bu durumun kaynağını tespit etmek için epidemiyolojik faaliyetlerin devam ettiği aktarıldı.

DSÖ, yeni varyantın, koronavirüsün diğer varyantlarına nazaran çok daha şiddetli hastalığa sebep olup olmadığının an itibarıyla net olmadığını belirtti.

Aralarında Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya, Kanada, BAE ve Japonya'nın da bulunduğu çok sayıda devlet, 25 Kasım tarihinde Omicron varyantının görülmesini takiben bazı Afrika ülkelerine yönelik seyahat sınırlamaları getirmişti.

Yorumlar (0)