Ölümcül robotlara onay verilmişti: ABD eyaletinden geri adım

Polise ölümcül silahlarla donatılmış robotları kullanmak üzere yetki veren San Francisco'daki yetkililer, bu karardan geri adım attı.

DÜNYA 07.12.2022, 11:36 08.12.2022, 10:41
Ölümcül robotlara onay verilmişti: ABD eyaletinden geri adım

Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletinde bulunan San Francisco Polis Departmanı (SFPD), polislerin ölümcül robotlar kullanarak saldırganları yakalaması için izin talep etti.

İzin talep edildi, eleştiri yağmuruna tutuldu

Geçtiğimiz hafta kentin denetim kurulu ve yasa koyucuları tarafından incelenen ve onaylanan teklif, polisin ölümcül robotlara ulaşmasına imkan sağlayacaktı.

SFPD'nin askeri nitelikteki bütün gereçlerini ne şekilde kullanmayı planladığını açıklayan bir belgede, "robotların sadece memurların ya da halkın can kaybı tehlikesine yakın olduğu zamanlarda ölümcül bir seçenek şeklinde kullanıma alınacağı" ifade edildi.

Fakat söz konusu düşünce, sivil özgürlükler grupları tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

Ölümcül robotlar için iki seçenek

Geçtiğimiz gün oybirliği ile söz konusu teklifin işleme alınmaması oylandıktan sonra, yönetim kurulu durumu daha detaylı bir inceleme adına komiteye yolladı.

Birkaç muhalif yönetim kurulu üyesi ve protestocular belediye binasının önüne gelerek belediyeyi verdiği kararı geri alması gerektiği yönünde protesto etti.

Son gelişmelere göre ya teklif revize edilecek ya da tamamıyla rafa kaldırılacak.

“İnsani duygular eksik olacak”

Şehir yöneticileri bütün kararın insanlar tarafından verileceğine işaret etmişti. Ancak bir tuşa basılarak insanların hayatına son verilmesinin mümkün olması bazı aktivist grupları harekete geçirdi.

Karar aşamasında insani duyguların eksik olacağını ifade eden aktivistler söz konusu durumu "kaygan bir zemin" şeklinde değerlendirdi.

Yöneticiler ise öldürme yetisi bulunan robotların yalnızca aşırı hallerde kullanılacağını ifade ederken söz konusu robotların sadece özel eğitimli polisler tarafından yönetileceğini öne sürüyor.

Yorumlar (0)