Obama'nın danışmanından çarpıcı "3. Dünya Savaşı" açıklaması!

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Danışmanı ve "Uluslararası Kriz Grubu" adlı sivil toplum örgütü başkanı Robert Malley, ABD ile İran arasında son dönemde yaşanan gerilime ilişkin, "3. Dünya Savaşından hiç bahsetmeyelim. Çünkü İran'ın böyle bir kapasitesi kesinlikle yok. Ayrıca bölge için çok kanlı bir karşılaşma olur." dedi. 

DÜNYA 10.01.2020, 15:32 10.01.2020, 15:37
Obama'nın danışmanından çarpıcı "3. Dünya Savaşı" açıklaması!

Eski ABD Başkanı Obama'nın Ortadoğu Danışmanı ve "Uluslararası Kriz Grubu" adlı sivil toplum örgütü başkanı Robert Malley, son dönemde ABD ile İran arasında yaşanan gerilime ilişkin CNN TÜRK'e önemli açıklamalarda bulundu.

"Niyeti ağır darbe vurmaktı"

Malley, muhabir İrem Koca'nın "Siz 'Başkan Trump, Süleymani'yi öldürterek İran'a fiilen savaş ilan etti' dediniz. Sizce Trump bu adımı neden attı?" sorusuna "Kasım Süleymani İran rejimi içindeki 2'nci en önemli isimdi. Özellikle İran'ın savunma ve dış politikaları açısından İran dini liderinin gözünde önemi büyüktü." karşılığını verdi. 

Trump'ın İran'a karşı atabileceği en ciddi adımın bu olduğuna dikkat çeken Malley, "Bu adımın arkasındaki politik nedenler hakkında yorum yapamam. Niyeti ağır darbe vurmaktı. Savaşmaktan ve risk almaktan kaçınmayacağını göstermek istedi." dedi. 

"İran'ın 3. Dünya Savaşı için kapasitesi yok"

"ABD İran'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. sizce askeri bir adım da gelir mi ve Üçüncü Dünya Savaşı çıkacak yorumuna katılıyor musunuz?" sorusunu Malley, şöyle yanıtladı:

"Bugüne, Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran'a maksimum baskı politikası uygulaması sonucunda gelindi. İran'a yönelik ekonomik yaptırımlar kanayan bir yara. İran ekonomik savaş olarak gördüğü bu adıma karşılık verecektir. Ancak 3. Dünya Savaşından hiç bahsetmeyelim. Çünkü İran'ın böyle bir kapasitesi kesinlikle yok. Ayrıca bölge için çok kanlı bir karşılaşma olur. Körfez'de de, İran'ın hedef alabileceği pek çok üs var." 

"Trump, bölgede gerilimi yükselten adımlar atmayı bırakmalı"

Malley, ABD'nin şu an için tansiyonu daha fazla tırmandıracak askeri bir adım atmayacağını düşündüğünü belirterek, "Yalnız endişem şu ki, yaptırımlar yoluyla İran'ın sıkıştırılması, saldırılara yanıt vermek için başka yollar bulmaya itebilir ve Kasım Süleymani'nin öldürülmesine karşı yaptıkları misillemelerin bugüne kadar gördüklerimizle sınırlı kalacağını da düşünmüyorum. Sadece Kasım Süleymani değil, Irak'taki Şii milislerin lideri de öldürüldü. Onlar da intikam istiyor. Başkan Trump ABD'nin 'sonu gelmeyen savaşları'nı bitirmek istiyorsa, bölgede gerilimi yükselten adımlar atmaya bırakmalı." açıklamasını yaptı.

"ABD, askerlerini Orta Doğu'dan çekmek istediği konusunda net"

Donald Trump'ın Ortadoğu'da tam olarak neyi hedeflediğine yönelik soruya Malley, "Trump tahmin edilemez bir lider. Türkiye'nin de bildiği gibi, bir söylediği diğeriyle çatışıyor. ABD, askerlerini Orta Doğu'dan çekmek istediği konusunda net. Ama ABD'yi her zamankinden daha fazla Orta Doğunun içine çekiyor." yanıtını verdi.

Malley, Trump'ın göreve geldiği güne kıyasla 10 binden daha fazla ABD askerinin bölgede konuşlandırıldığını kaydederek, "Irak'taki ABD askerleri bugüne dek DEAŞ'la mücadeleye odaklanıyordu. Artık kendilerini İran'ın saldırılarına karşı korumaya çalışıyorlar. Belki zamanla ABD askerlerinin bölgeden çekildiğini görürüz." dedi. 

"Türkiye tansiyonu düşürmek için önemli bir rol oynayabilir"

Yaşanan gelişmelerin Türkiye için ne ifade ettiğine yönelik sorunun ardından Malley, "Türkiye her sınırında farklı bir krizle uğraşıyor. Odağında Suriye olacağını sanıyorum. ABD'nin Suriye'deki zik-zak politikası ile uğraşan ve şimdi Libya'daki krizin içine çekilen Türkiye, ABD-İran arasında çatışmayı ya da bölgede istikrarsızlığı istemeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Malley, Türkiye'nin burada tansiyonu düşürmek açısından önemli rol oynayabileceğini belirterek, "Çünkü bölgedeki herhangi bir istikrarsızlığın yaratacağı sıkıntıları yine bölge ülkeleri çekecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump'ın iyi bir ilişkisi var. Belki Erdoğan, Trump'ı ikna edebilir ve İran'a karşı yürüttüğü politikaların, hiç istenmeyecek sonuçlar doğurabileceğini söyleyebilir." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)