Myanmar'daki gösterilerde gerçek mermi kullanıldı

Myanmar'da meydana gelen askeri darbe sonrası hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına tepki amacıyla toplanan protestoculara karşı güvenlik güçleri gerçek mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti.

DÜNYA 02.03.2021, 15:53 02.03.2021, 16:30
Myanmar'daki gösterilerde gerçek mermi kullanıldı

Göstericilerin sosyal medya hesaplarında, Yangon'da bugünkü gösterilerde mermi ile yaralanmış kişilerinin görüntülerine yer verildi. Paylaşımlarda güvenlik güçlerinin kullandığı ses bombası kutularının da görülmesi dikkat çekti.

Lashio kentinde ise bir kiliseye baskın düzenleyen güvenlik güçleri 10 kişiyi gözaltına aldı.

Kilise kapısının kırılma görüntüleri basına yansıdı

Askeri hükümetin resmi televizyonunda, "göstericileri dağıtırken gerçek mermi kullanılmaması" uyarısı yapmasına rağmen güvenlik güçlerinin 28 Şubat'ta Yangon şehrindeki protestolara müdahalesi sonucu onlarca protestocu hayatını kaybetti.

30 kişi öldü

Myanmar’da 1 Şubat askeri darbesinden bu yana çıkan olaylarda 30 kişinin öldüğü bilgisi paylaşıldı.
Myanmar Siyasi Mahkûmlara Yardım Kuruluşu (AAPP) tarafından yapılan açıklamada ise 1213 kişinin gözaltına alındığı ve bu kişilerden 913'ünün hala gözaltında tutulduğu bildirildi.

Myanmar'daki askeri darbe

Kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesi üzerine Myanmar ordusu, 1 Şubat'ta yönetime el koydu.

Ordu’nun yönetime el koymasının ardından Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alınarak 1 yıllığına olağanüstü hal ilan edildi.

Dünyadan tepki sesleri yükseldi

Myanmar’da ki askeri darbeye sessiz kalmayan birçok ülke kınama mesajları verdi. ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkeler ise, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı aldıklarını açıkladı.
Türkiye’nin de içinde yer aldığı Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum darbecilere karşı çok sert açıklamalarda bulundu.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler düzenlenirken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin ise askeri mahkemelerde yargılanmaları devam ediyor.
 

Yorumlar (0)