Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nın 11 temel ilkesini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İnsan Hakları Eylem Planı’nın 11 temel ilkesini açıkladı.

GÜNDEM 02.03.2021, 16:00
Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nın 11 temel ilkesini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nın 11 ilkesini açıkladı.

Erdoğan, “Vizyonu, ‘Özgür birey, güçlü toplum; daha demokratik bir Türkiye’ olarak belirttiğimiz Eylem Planımız, 11 temel ilkeyle başlıyor” diyerek bu 11 ilkeyi şu şekilde sıraladı:

“1- Doğuştan her insan sahip olduğu vazgeçilmez haklarıyla yaşar; devletin görevi ise bu hakları korumak ve geliştirmektir.

2- Bütün hakların özü olarak insan onuru hukukun ekin koruması altındadır.

3- Din, dil, ırk, cinsiyet, renk, felsefi inanç, siyasi düşünce, mezhep vb. sebepler temelinde herhangi bir ayrımcılık söz konusu olmadan, hukuk önünde herkes eşittir.

4- Kamu hizmetlerinin, tarafsız, herkese eşit ve dürüst şekilde sunulması, bütün idari faaliyetlerin en temel özelliğidir.

5- Mevzuat, tereddüde yer vermeyecek şekilde, net, açık, anlaşılır ve öngörülebilir kurallar içerir; kamu otoriteleri de bu kuralları hukuk güvenliği ilkesinden ödün vermeden yaşama geçirir.

6- Sözleşme özgürlüğüne, kazanılmış hakların korunması prensibi ve hukuki güvenlik ilkesine aykırı olarak herhangi bir şekilde müdahale edilemez.

7- Devlet, çalışma ve girişim hürriyetini, rekabete dayalı serbest piyasa kurallarıyla sosyal devlet ilkesi çerçevesinde koruyup geliştirir.

8- İdari ve adli işleyiş, lekelenmeme hakkı ve masumiyet karinesi, ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkeleri koruyup gözetip güçlendiren bir yaklaşımı merkez alır.

9- Kimse, başkalarının kişilik haklarına saygı göstermek suretiyle yaptığı eleştirileri ve düşünce açıklamaları sebebiyle özgürlüğünden yoksun kılınamaz.

10- Hukuk devleti, adalet ile hak ve özgürlüklerin teminatı olarak bütün alanlarda tahkim edilir.

11- Haklarının ihlal edildiği kanısında olan herkes, zahmetsiz bir şekilde kanun yollarına erişebilir; adalete erişim, özgürlüklere ve haklara saygının esasıdır.

Açıklanan eylem planındaki amaçların insan haklarını kuvvetlendirmek, güçlendirilmiş bir hukuk anlayışıyla devlet yönetiminin uygulanmasına ilişkin açıklandığını kaydeden Erdoğan’ın konuşması sırasında sosyal medya üzerinden İnsan Hakları Eylem Planı’nın amaçları da madde madde paylaşıldı:

Yorumlar (0)