Meksika 800 mülteciyi sınır dışı etti!

Meksikalı yetkililer, Perşembe günü 800 Orta Amerikalı mülteciyi sınır dışı etti.

DÜNYA 24.01.2020, 11:10
Meksika 800 mülteciyi sınır dışı etti!

ABD Başkanı Donald Trump'tan büyük göçmen dalgalarını kontrol etmesi yönünde büyük baskı gören Meksika, Perşembe günü Guatemala'dan yasa dışı yollarla ülkeye giren 800 mültecinin sınır dışı edildiğini açıkladı.

Ulusal Göçmen Enstitüsü'nün (INM) yaptığı açıklamada bir kısmı ebeveynsiz çocuk olan 800 mültecinin yiyecek, sağlık kontrolleri ve barınacak yerler verilecek göçmen merkezlerine götürüldüğünü duyurdu. Açıklamada mültecilerin yasal statüleri hakkında bir çözüme ulaşılamazsa hepsinin geldikleri yerlere geri gönderileceği açıklandı. INM aynı zamanda bulunamayan 200 göçmenin daha arandığını belirtti.

Yine Perşembe günü daha erken saatlerde Meksikalı güvenlik güçleri, Suchiate Nehri aracılığıyla Guatemala'dan Meksika'ya gelen mültecilerle çatıştı. Mülteciler arasnda küçük çocukların olduğu da belirtildi. Mültecilerin bir kısmı Meksika'nın iltica kurumu olan COMAR'a gönderilip irtica aramalarına izin verildi.

Meksika'ya gelen son mülteci dalgası, Andres Manuel Lopez Obrador'un ABD Başkanı Trump ve birkaç Orta Amerika ülkesi hükümetiyle mülteci anlaşması yapmasından bu yana gelen en büyük grup olarak öne çıkıyor. Obrador, Trump ve diğer ülkelerle yaptığı anlaşmada ABD sınırındaki baskıyı azaltmak için mültecilerin bir kısmını geri göndereceğini açıklamıştı. ABD Başkanı Trump, Meksika ve diğer Orta Amerika ülkelerini mülteci akınını kesmemeleri durumunda ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit etmişti.

Yorumlar (0)