Mark'lar o soruyu böyle geçiştirdi!

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, İran'ın intikam saldırıları ile ilgili basın karşısına çıktılar. Esper, "İran’ın üç bölgesinden dün gece kısa menzilli füze olduğunu tespit ettiğimiz 16 füze, ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlu olduğu 2 üsse fırlatıldı. 11 füze el-Esed üssüne 1’i Erbil üssüne isabet etti" bilgisini verdi. Mark Esper ve Mark Milley, cevabını dünyanın bildiği soruya "bilgimiz yok" yanıtı verdiler.

DÜNYA 09.01.2020, 06:58
Mark'lar o soruyu böyle geçiştirdi!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, İran'ın 3 bölgesinden Irak'taki Ameirkan askerlerinin konuşlu olduğu 2 üsse dün gece 16 füze fırlatıldığını kaydederek, füzelerin depo, otopark, taksi pistleri ve bir helikoptere hasar verdiğini fakat herhangi bir can kaybı yaşanmadığını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri ile bir araya geldikten sonra ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) basını bilgilendirme toplantısı düzenlediler.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Mark Esper, kameralar karşısına geçtiğinde ilk olarak şu bilgileri verdi:

“İran’ın üç bölgesinden dün gece kısa menzilli füze olduğunu tespit ettiğimiz 16 füze, Amerika Birleşik Devletleri ve koalisyon askerlerinin konuşlu olduğu 2 üsse fırlatıldı. 11 füze el-Esed üssüne, 1 füze Erbil üssüne isabet etti. El- Esed üssünde bazı depo, taksi pistleri, otopark ve bir helikopter hasar gördü. Herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Koalisyon, Amerika, dost kuvvetler veya sözleşmelilerden herhangi bir can kaybı olmadı.”

Gazetecileri geçiştirdi

Amerika Birleşik Devletleri ve Irak’ın saldırı öncesinde bilgilendirilip bilgilendirilmediğine ilişkin sorulara yanıt vermeyen ABD Savunma Bakanı Mark Esper, saldırının rastgele atışlar olmadığının altını çizdi. Pentagon Şefi Mark Esper, erken uyarı sistemlerinin yapılan saldırının etkilerini minimize ettiğini ileri sürdü. ABD Savunma Bakanı Mark Esper'e yöneltilen ancak cevap alınamayan "saldırı düzenlenmeden önce bilgilendirme yapıldı mı?" sorusunun cevabını dün Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi vermiş, saldırı öncesi İran'ın Irak'ı bilgilendirdiğini, kendilerinin de ABD'yi uyardığını açıklamıştı.

Şii milislerle İran’ın her ne kadar birbiri ile ilişkili de olsa ayrı tutulması gerektiğini ifade eden ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “İran’dan doğrudan talimat alan veya almayan Şii milis grupların önümüzdeki süreçte oradaki varlığımızın altını siyasi veya askerî olarak oymak adına bazı adımlar atmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Personel hedefli bir saldırıydı” 

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise “Gördüklerime ve verilen hasarlara bakarak yaptığım değerlendirmeye göre hem yapısal hasar hem de personel zayiatı verme niyetiyle yapılmış bir saldırıydı.” değerlendirmesinde bulundu. 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, el-Esed üssünün büyük bir üs olduğunu ve muhtemel bir saldırıya karşı gerekli tedbirler için askerî prosedürler uygulandığını kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley “Neden, zayiat olmadı? Benim tahminim tüm savunma tedbirlerinin uygun bir şekilde alınmasından dolayı zayiat olmadı.” ifadesini kullandı.

Gazetecilerin sorusu ikinci kez geçiştirildi

Irak veya İran’dan herhangi bir ön uyarı alıp almadıkları sorusuna da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, "bu konuda bir şey bilmiyorum" karşılığını vererek ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in yaptığı gibi soruyu cevapsız bıraktı.

Gazetecilerin aynı soruyu hep Mark Esper'e hem de Mark Milley'e sorma nedeni ise dün Irak Başkanı Ail Abdulmehdi'nin, İran'ın saldırıyı gerçekleştirmeden önce Irak'ı bilgilendirdiğini, kendilerinin de saldırıdan çok önce Amerika'yı bilgiyi ilettiklerini açıklamasıydı.

Yorumlar (0)