Maduro'dan Ulusal Meclis’i kapatma sinyali!

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "kendini geçici devlet başkanı ilan eden" Juan Guaido'nun paralel oylamayla seçilerek başkanlık öne sürdüğü Ulusal Meclis’i kapatabilir.

DÜNYA 16.01.2020, 11:39
Maduro'dan Ulusal Meclis’i kapatma sinyali!

Venezuela'da 5 Ocak'ta bir grup milletvekiliyle AN'de yapılan tartışmalı seçimlerde Luis Parra'nın başkan seçilmesinden sonra, başka bir grup milletvekilibaşkent Caracas'taki El Nacional gazetesinde paralel oylama yapmıştı. Tartışmalı oylama sonucu Guaido başkan seçilmişti.

Ülke basınındaki haberlere göre Devlet Başkanı Maduro, muhalefeti de ikiye bölen mevcut krizin barışçıl bir şekilde çözülmesi için bir diyalog sürecinin başlatılmasını talep etti.

Ülkedeki bazı muhaliflerle 16 Eylül'de oluşturulan "Ulusal Diyalog Masası" ve uluslararası aktörlere bu krizin çözülmesi için rol üstlenmeleri çağrısı yapan Maduro, yetkisiz bulunan ve bu yıl görev süresi sona erecek AN'nin tamamen kapanabileceğine işaret etti.

AN binası "Ulusal Kurucu Meclis" üyelerine kaldı

Guaido'nun paralel başkanlığını kabul etmeyen Parra'nın yönetim kurulunun herhangi bir oturum çağrısı yapmadığı AN binası, "Ulusal Kurucu Meclis" (ANC) üyeleri ve destekçilerine kaldı.

Venezuela'da ABD başta olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin meşru anayasal kurum olarak tanıdığı AN'de, "Bolivarcı Ulusal Muhafız Gücü"nün geniş güvenlik önlemleri altında 5 Ocak'ta başkanlık seçimleri için toplanılmıştı. Muhalifler dahil birçok milletvekilinin girdiği binaya, Guaido ve bazı milletvekillerinin alınmadığı öne sürülmüştü.

Yorumlar (0)