Maduro: ABD ile doğrudan müzakerelere hazırız!

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Şubat 2019'dan bu yana ilk kez ABD basınına konuşarak Washington yönetimiyle yaşanan gerginlikler ve suçlamalara yönelik açıklamalarda bulundu. Washington Post'a röportaj veren Maduro, ABD yönetimi ve kendini "geçici devlet başkanı" ilân eden Juan Guaido ile de görüşebileceğini söyledi.

DÜNYA 19.01.2020, 10:11
Maduro: ABD ile doğrudan müzakerelere hazırız!

Venezuela lideri Nicolas Maduro, son zamanlarda ABD yönetimi ile artan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu. Maduro Washington Post gazetesine verdiği röportajda, Washington'daki Donald Trump yönetiminin Karakas'a yönelik sert yaptırımları kaldırması ve ABD ile Venezuela arasındaki ilişkileri normale döndürmesi durumunda ABD'li petrol devlerinin yüksek kârlar elde edebileceğini kaydetti.

"Yeni bir model ilişki oluşturabiliriz"

2013 yılından bu yana devlet başkanlığı görevini yürüten Maduro, "ABD ne kadar büyük olursa olsun hükûmetler arasında saygı ve diyalog varsa, doğru bir bilgi alışverişi varsa, yeni bir model ilişki oluşturabileceğimizden emin olun" ifadelerini kullandı.

Maduro, "Saygı ve diyalog ilişkisinden kazan-kazan durumu; çatışmacı bir ilişkiden ise bir kaybet-kaybet durumu çıkar. Formül bu" şeklinde konuştu.

Ülkesini vuran siyasî krize yönelik açıklamalar yapan Maduro, Batılı yetkililerin, Venezuela hükûmetinin geçen yıl Norveç'te yürütülen görüşmelerde muhalefete, erken seçimler de dahil olmak üzere bir anlaşma teklif ettiği şeklindeki iddiaları yalanladı.

"Kendi hatasıydı"

Kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yla hâlâ görüşebileceğini dile getiren Maduro, "Beni suçlamayın. Guaido hataları yüzünden Ulusal Meclis'i kaybetti. Şimdi ABD'ye cevap vermek zorunda olan o" değerlendirmesinde bulundu.

"Bizi durduramayacaklar"

Maduro, Venezuela'ya yönelik uluslararası baskı ve izolasyonun arttığını reddederek "Avrupa'nın ya da ABD'nin ne yaptığını zerre kadar umursamıyorum. Hiç umursamıyoruz. Sadece ne yaptığımızı önemsiyoruz. Kaç bin yaptırım olursa olsun bizi durduramayacaklar." şeklinde konuştu.

"Ruslar sadece yüzde 20'sini işliyor"

Öte yandan Maduro, iddia edilenlerin aksine Rus petrol devi Rosneft'in Venezuela ham petrolünün yüzde 70'ini değil yüzde 20'sini işlediğini ifade etti.

"Trump'ı yardımcıları yanlış yönlendiriyor"

Ayrıca Maduro, Trump'ın yardımcıları tarafından yanlış yönlendirildiğini söyleyerek, kendisi yerine neden Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un görüşmek için seçildiğini anlamadığını belirtti.

Venezuelalı lider, Trump'ın Venezuela'ya karşı tutumundan ilk başta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu sorumlu tutarak, "Pompeo'nun, Donald Trump'ın ülkemize yönelik politikasındaki başarısızlığından sorumlu olduğuna inanıyorum. Bence Pompeo bir fantezi içinde yaşıyor. Ayakları yere basan bir adam değil. Sanırım Trump'ın Venezuela konusunda berbat danışmanları var. John Bolton, Mike Pompeo, Elliott Abrams yanlış bir vizyona sahip olmasına neden oldu" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)